Digitale kloof versmalt

Ontwikkelingslanden halen hun achterstand in het gebruik van telecommunicatie en informatica in, zeggen VN-experts. Met het internet verbonden computers en mobiele telefoons worden ook in arme landen voor steeds meer mensen onmisbare instrumenten.
De verspreiding van informatica en moderne telecommunicatie “wordt langzaam evenwichtiger”, zeggen onderzoekers van de Unctad, de VN-conferentie over Handel en Ontwikkeling. De Internationale Telecommunicatie-Unie ziet in een ander recent rapport “eerste bemoedigende tekenen” dat de digitale kloof smaller wordt.

De VN organiseerden in 2003 in Genève en in 2005 in Tunis een dubbele Wereldtop over de Informatiesamenleving. Het belangrijkste thema was de achterstand van de ontwikkelingslanden in de toepassing van informatie- en telecommunicatietechnologieën.

Eén van de ambitieuze doelstellingen die in Genève werden vastgelegd, was om tegen 2015 alle dorpen in de wereld met het internet te verbinden. In 2003 waren er nog zowat een miljard mensen in 800.000 dorpen die nog helemaal verstoken waren van moderne telecommunicatie.

Dat aantal slinkt nu snel. De Internationale Telecommunicatie-Unie heeft een schaal ontwikkeld, de Index van Digitale Kansen, die een en ander meet. De index varieert van nul – helemaal geen toegang tot informatica en het internet – tot één, een toestand van onbeperkte toegang van alle burgers tot digitale snufjes en de virtuele wereld. Momenteel komt Zuid-Korea met een score van 0,79 op de eerste plaats op die schaal, gevolgd door Japan, Hongkong, Denemarken en IJsland. Dan volgen de te verwachten landen als Zweden en Noorwegen, maar ook verdere verrassingen als Estland en Slovenië.

India en China, twee landen met een enorme bevolking, rukken ook met reuzenschreden op in de lijst. In India winnen mobiele telefoonmaatschappijen tegenwoordig elke maand twee miljoen nieuwe abonnees; in China zijn dat er zelfs drie à vier miljoen. Ook in Afrika en Latijns-Amerika gaat de ontwikkeling van de telecommunicatiemarkt snel. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.