Diplomaten keren terug naar Irak

Amerikaanse strijdkrachten hebben eens te meer een Iraakse provincie overgedragen aan de Irakezen. De overdracht volgt op een verhoging van de veiligheid in het land. Daardoor vliegen ook enkele ambassadeurs uit omringende Arabische landen terug richting Bagdad, soms na decennialange afwezigheid.
Nu Babil, een centrale provincie ten zuiden van Bagdad, uit handen gegeven wordt, zijn er nog slechts zes van de achttien provincies in handen van de Amerikaanse strijdkrachten. Babil kende de voorbije jaren enorm veel sektarisch geweld. Bij een aanslag in de provinciehoofdstad Hilla kwamen zo in maart 2007 meer dan 100 sjiitische pelgrims om het leven. De verbeterde veiligheidssituatie is deels te danken aan voormalige soennitische rebellen die zich tegen al-Qaeda militanten hebben gekeerd.
Bij de overhandigingceremonie zei Iraaks nationaal veiligheidsadviseur Muwaffaq al-Rubaie dat meer provincies zouden volgen. “Irak zal Wasit (een provincie grenzend aan Iran, red.) in de volgende dagen overnemen en we hopen de volledige overdracht van de overblijvende provincies in de nabije toekomst te volbrengen.” Vorige maand nog is Anbar, de grootste provincie van het land en ooit het centrum van de soennitische opstand, in handen van Irakezen overgegaan.

Spanning tussen Washington en Bagdad


De overhandiging van de provincie komt op een moment dat de spanning tussen Washington en Bagdad hoog oploopt over het ontwerp van een overeenkomst tussen beiden. Die moet het mogelijk maken voor de VS om zijn soldaten ook na december, bij het einde van het VN mandaat, in Irak te houden. Dit stuit op verzet van Iraakse zijde en Bagdad wil dan ook wijzigingen in het akkoord aanbrengen.

Zelfs ambassadeur van Syrië


Het verminderde geweld heeft nog gevolgen. Arabische ambassadeurs stromen toe om de diplomatieke betrekkingen met Irak nieuw leven in te blazen. Deze week is de Koeweitse ambassadeur in Bagdad aangekomen. Het is de eerste ambassadeur van Koeweit in Irak sinds de Iraakse inval in Koeweit in 1990. De diplomatieke betrekkingen tussen beide landen werden sindsdien verbroken en weer opgenomen in 2003 na de val van Saddam Hoessein.
De Koeweitse ambassadeur Ali Mumin is niet de eerste die terug in Bagdad neerstrijkt. Ook de Syrische ambassadeur, Nawaf Aboud al-Sheikh Faris, is aangekomen in Bagdad. Voor Syrië is het de eerste ambassadeur in het land sinds 1979, maar de relatie tussen beide landen is al bekoeld sinds de jaren 60. Toen kwamen in Syrië en Irak andere facties van de Ba’ath partij aan de macht.
Ook Jordanië heeft deze maand zijn ambassadeur gestuurd. Maar het was die van de Verenigde Arabische Emiraten die in september de eerste Arabische ambassadeur was die geïnstalleerd is in Irak sinds de Egyptische gezant in 2005 ontvoerd en vermoord was.
Verwacht wordt dat er nog Arabische landen zullen volgen met het bemannen van de ambassades in Bagdad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.