Discriminatie van meisjes nog steeds wijdverspreid

Volgens een nieuw rapport van de internationale kinderrechtenorganisatie Plan Internationaal zijn meisjes, meer dan jongens, vaak het slachtoffer van ondervoeding, armoede, geweld en ziektes. Ongelijkheid en discriminatie op basis van geslacht is in vele gebieden nog algemeen verspreid, vooral in ontwikkelingslanden, zegt het rapport.
“Because I am a girl, The State of the World’s Girls (Omdat ik een meisje ben: de toestand van de meisjes van de wereld)” belicht de erbarmelijke situatie waarin meisjes zich, omwille van hun geslacht, vaak bevinden.

100 miljoen “vermiste” meisjes


Meisjes riskeren gediscrimineerd te worden vanaf het moment dat ze verwekt zijn, zegt Plan Internationaal. In gemeenschappen waar jongens belangrijker zijn dan meisjes, zijn meisjes regelmatig het slachtoffer van abortus voor de geboorte en van ondervoeding of geweld na de geboorte. Plan Internationaal schat dat het aantal meisjes dat “vermist” is -geaborteerd omwille van hun geslacht- minstens 100 miljoen bedraagt. China alleen telt al 50 miljoen “vermiste” meisjes.
De Hoge Commissie voor Mensenrechten van de Verenigde Naties telt naast China ook Bangladesh, India, Nepal, Pakistan, Algerije, Egypte, Jordanië, Marokko, Tunesië, Turkije, Kameroen, Liberia, Madagaskar, Senegal en Syrië als landen waar jongens voor de plaatselijke inwoners meer waarde hebben dan meisjes.
‘In vele landen is de geboorte van een jongen iets om te vieren en de geboorte van een meisje iets om te beklagen’, zegt het rapport van Plan Internationaal.

Seksueel geweld


Volgens het rapport worden meisjes meer dan jongens blootgesteld aan seksueel geweld waardoor het risico op seksueel overdraagbare ziektes voor meisjes hoger ligt dan voor jongens. ‘Een geschatte 7,3 miljoen jonge vrouwen leven met HIV en AIDS, in vergelijking met 4,5 miljoen jonge mannen. In Sub-Sahara Afrika is het gezicht van HIV vrouwelijk: 59 procent van de mensen uit die streek die met het virus leven, is vrouwelijk’, schrijft het rapport.
‘Meisjes en jonge vrouwen zijn bijzonder kwetsbaar voor seksueel geweld, zowel in een gewone thuissituatie als in tijden van conflict en onzekerheid. Bijna 50 procent van alle seksuele misdaden wereldwijd worden gepleegd tegen meisjes van 15 jaar of jonger.’

Onderwijs


Ook in het onderwijs krijgen meisjes vaak niet dezelfde kansen als jongens. Volgens het rapport zijn meer dan de helft van de 121 miljoen kinderen die niet naar de lagere school gaan, meisjes. En in de secundaire school en het hoger onderwijs wordt de kloof tussen jongens en meisjes nog groter omdat meisjes sneller ingeschakeld worden in het huishouden of voor hun achttiende al moeten trouwen.
82 miljoen meisjes wonende in ontwikkelingslanden, die nu tussen tien en zeventien jaar oud zijn, zullen voor hun achttiende getrouwd zijn, schrijft het rapport.
Volgens Plan Internationaal is onderwijs de belangrijkste voorwaarde om de situatie van meisjes te verbeteren en om een veranderende mentaliteit ten aanzien van geslachtsongelijkheid en -discriminatie teweeg te brengen. ‘Geen enkel land is er tot nu toe in geslaagd om uit de armoede te geraken zonder te investeren in onderwijs, inclusief onderwijs voor meisjes. Investeren in onderwijs voor meisjes levert vruchten op’, zegt het rapport.
Nelson Mandela, de voormalige Secretaris-Generaal van de VN, zei recent: ‘Er is geen ontwikkelingsmiddel dat even effectief is als educatie van meisjes. Als we willen slagen in onze pogingen om een meer gezonde, vredevolle en rechtvaardige wereld op te bouwen, moeten de klaslokalen gevuld zijn met zowel jongens als meisjes.’

‘Ondraaglijke situatie’


‘Deze studie toont hoe onze mislukking om een gelijke en eerlijkere wereld te bekomen, geleid heeft tot een zeer ondraaglijke situatie’, zegt Graça Machel, een voorvechtster van kinderrechten en vrouw van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela. ‘Discrimineren op basis van geslacht is moreel onverdedigbaar en economisch, politiek en sociaal gezien niet duldbaar.’
Het rapport roept elke burger, organisatie en regering op om de levenstoestand van meisjes te verbeteren en heeft daarvoor een achtpuntenplan ontwikkeld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.