“Dit kan nog wel eens een hele generatie duren”

Het Sri Lankaans leger is het laatste door Tamil Tijgers bezette gebied binnen getrokken. Verschillende internationale hulporganisaties vrezen voor een humanitaire ramp voor de naar schatting 100.000 burgers die in het gebied achterblijven.
Het Sri Lankaans leger trok het veertien vierkante kilometer gebied binnen nadat de Tamil Tijgers geweigerd hadden zich over te geven. We vragen aan Philippe Henon van Unicef België hoe de situatie daar nu is.
“Voorlopig hebben we geen duidelijke kijk op de situatie daar. We weten enkel dat het een complete chaos is. Beide partijen beschuldigen elkaar van geweld tegen de bevolking. Voor zo ver ik weet is zijn beide partijen schuldig aan geweldpleging.”
“De mensen zitten daar nu letterlijk gevangen in het geweld. Ze kunnen geen kant op.” Verschillende organistaties vrezen dat de mensen gebruikt zullen worden als menselijk schild. “De mensen zijn gijzelaars daar”, bevestigd Henon. “Ze vormen een hinderpaal in de militaire operaties. Wij pleiten ervoor om alle mensen eerst uit gebied te evacueren.” De taak van hulporganisaties wordt nu behoorlijk bemoeilijkt. Het gebied is nu ook voor hen afgesloten. Hierdoor dreigt ook een humanitaire ramp.

Humanitaire ramp


“Het worst case scenario hier is dat het conflict nog weken aansleept.” Dit is volgens Philippe Henon goed mogelijk. “Het is maar veertien vierkante kilometer, maar het kan nog lang duren.” Niet alleen de militaire gevolgen dienen in acht genomen te worden. “Als de hulporganisaties voor lange tijd geen toegang hebben tot het gebied, beschikt de bevolking daar niet over medische hulp, proper water en andere levensnoodzakelijke hulpgoederen. Dat komt dan nog eens bovenop het geweld.”
Gisteren zijn volgens de Sri Lankaanse overheid zo’n 40.000 mensen gered. Het leger smeerde zichzelf wat stroop aan de baard door gisteren een persbericht te versturen dat “ ’s grootste reddingsoperatie van gijzelaars gelukt was.” Er zitten volgens de Verenigde Naties echter nog 100.000  mensen gevangen in het gebied.

Dodental loopt op


Vandaag verspreidde de Tamil Tijgers het bericht de wereld in dat 1000 burgers gedood zijn door het Sri Lankaans leger. Verder zijn er 2300 gewonden gevallen volgens de Tamil Tijgers. De Sri Lankaanse overheid ontkent dit in alle talen. “Dit zijn valse berichten”, zei Hulugalle, hoofd van het overheidsmediacentrum tegen AFP. “Ze maken deze beschuldigingen omdat ze aan het verliezen zijn.” De Tamil Tijgers vragen directe hulp via de zee voor de meer dan 2000 gewonden.
De nasleep van de 26-jarige burgeroorlog kan nog wel even duren volgens Philippe Henon. “Dit kan nog wel eens een hele generatie duren”, zegt Henon. “Een normale opbouw van een conflictgebied duurt ongeveer vijf jaar, maar dat is hier het minste van onze zorgen. De mentaliteit moet veranderd worden.” Ook zijn er kindsoldaten in gerapporteerd in de regio. “Die worden zowel door het overheidsleger als door de Tamil Tijgers ingezet”, aldus Henon. “Er zijn veel kinderen die door het conflict hun ouders zijn verloren. Die worden dan gerekruteerd. Het kan nog lang duren voordat zij terug in de gewone maatschappij terecht komen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.