Dochter Fujimori in nauwe schoentjes voor verkiezingen Peru

Keiko Fujimori, dochter van voormalig president Alberto Fujimori (1990-2000), is op 10 april kandidaat voor de presidentsverkiezingen in Peru. De peilingen geven haar op dit moment een tweede plaats maar door beschuldigingen van banden met de drugshandel komt haar partij in nauwe schoentjes. Alberto Fujimori zit een lange gevangenisstraf uit voor misdaden tegen de mensheid en corruptie.

Volgens de laatste peilingen haalt de 35-jarige Keiko Fujimori ongeveer 20 procent van de stemmen. Dat is zo’n 5 procent minder dan favoriet Alejandro Toledo, die al eens president was van 2001 tot 2006.

Maar de verschillende onderzoeksbureaus zeggen de scores van Keiko Fujimori de laatste tijd in dalende lijn gaan. Daardoor komt haar tweede plaats in het gedrang, ze heeft nauwelijks nog enkele procentpunten over op de derde, Luis Castañeda, tot voor kort burgemeester van hoofdstad Lima.

Als ze op 10 april pas derde wordt, mag ze niet deelnamen aan de tweede ronde van de verkiezingen. In die tweede ronde, op 5 juni, nemen de beste twee kandidaten het tegen elkaar op, op voorwaarde dat in de eerste ronde geen enkele kandidaat meer dan 50 procent heeft gehaald.

Drugshandel

Op 10 april zijn er ook parlementsverkiezingen. Drie kandidaten van Fujimori’s partij, Fuerza 2011, zijn onlangs in opspraak gekomen. Ze hadden de verkiezingsautoriteiten niet laten weten dat er een onderzoek tegen hen liep in verband drugshandel en het witwassen van geld.

De Nationale Commissie voor de Strijd tegen Drugs, een overheidsinstelling, legde alle kandidaten een Ethisch Engagement tegen de Infiltratie van de Drugshandel voor. Keiko Fujimori en haar partij hebben dat niet ondertekend.
Het engagement verbindt de politieke partijen ertoe “rigoureuze procedures te hanteren bij de selectie van de kandidaten.” De procedures draaien vooral rond “de echtheid en transparantie van de informatie over de antecedenten van de verkiezingskandidaten”, waarbij men moet vermijden “dat de drugshandel activiteiten kan ontplooien binnen de partijen.”

Drugsbaron Augusto Arriaga

De eerste zaak die aan het licht kwam, had José “Pepe” Vásquez in de hoofdrol, een bekende zanger van Afro-Peruaanse muziek. Enkele dagen nadat Keiko Fujimori de kandidaten van haar partij had voorgesteld, onthulde een nieuwsprogramma op de televisie dat de politie een onderzoek had ingesteld naar Vásquez’ vermeende nauwe banden met de Peruaanse drugsbaron Augusto Arriaga. Nochtans had Keiko Fujimori bij de voorstelling van de kandidaten gezegd dat de kandidaten via “een rigoureus proces” geselecteerd waren.

Arriaga wordt gezocht door de politie. Hij wordt ervan beschuldigd een maffiaorganisatie te leiden die cocaïne exporteert en waarbij ook Colombianen en Mexicanen betrokken zijn.

Keiko Fujimori zei eerst dat het om een lastercampagne tegen haar ging, maar toen nieuwe elementen opdoken over de banden tussen Arriaga en Vásquez, zag ze zich verplicht de zanger van haar lijst te schrappen.

Coca en cocaïne

Vervolgens maakte de krant La República bekend dat twee andere kandidaten, Karina Beteta en Juan Almonacid, er eveneens van worden verdacht contacten te hebben onderhouden met drugskartels. Beide kandidaten zijn afkomstig uit het departement Huánuco, waar zich een van de belangrijkste coca- en cocaïneregio’s van het land bevindt.

Beteta, een advocate, zou drugsgeld hebben helpen witwassen, geld dat afkomstig was van haar zwager Luis Egoavil, een notoir drugshandelaar. Beteta zegt dat ze niet wist dat haar zwager bij drugshandel was betrokken, maar het gerecht trekt die stelling in twijfel.

Zakenman Juan Almonacid, eigenaar van transportbedrijf Turismo Armonía, wordt eveneens verdacht van drugshandel en het witwassen van geld. De politie had meermaals drugs gevonden in bussen van Turismo Armonía, zowel in de bagageruimte als bij de passagiers, en startte daarom een onderzoek naar het bedrijf.
Keiko Fujimori heeft zich nog niet publiekelijk uitgesproken over de nieuwe gevallen.

WikiLeaks

De drie gevallen komen bovenop eerdere berichten over vermeende banden tussen het Fujimori-kamp en figuren uit de drugshandel. De krant El Comercio publiceerde een telex van de VS-ambassade in Peru, van 28 november 2006, die zakenman Rofilio Neyra, eveneens kandidaat voor Fuerza 2011, in verband bracht met drugshandel. De telex maakte deel uit van een reeks documenten over de invloed van de drugshandel op de Peruaanse politiek en lekte uit via WikiLeaks. Toen de telex bekend raakte, bleef Keiko Fujimori haar kandidaat steunen en behield ze hem op haar lijst.

Ook Keiko Fujimori zelf was al in verband gebracht met mensen die van drugshandel verdacht worden. Zelf gaf ze in een televisieprogramma toe dat de familie van zakenman Eudocio “Olluquito” Martínez, tegen wie een onderzoek loopt, had bijgedragen tot haar campagne in 2006. En ze heeft niet ontkend dat de familie Martínez ook haar huidige campagne steunt.

Corruptie noodzakelijk

De verkiezingsautoriteiten bleven tot nog toe stil over de aanwezigheid van verdachte kandidaten op de lijst van Fuerza 2011. “Veel autoriteiten zijn niet echt bezorgd of zijn niet echt geïnteresseerd in het thema van de drugshandel”, zegt Cecilia Blondet, directeur van de Nationale Raad voor Openbare Ethiek (Proética). “Transparantie en toezicht lijken hinderlijk, meer nog, corruptie lijkt noodzakelijk om totaal ongestraft te kunnen opereren. Voor de illegale handel en het witwassen van geld hebben de drugshandelaars dekking nodig, en wat is er dan beter dan banden met sleutelfiguren in de politiek.”

Virgilio Hurtado, woordvoerder van Nationale Verkiezingsjury, zei aan IPS dat een kandidaat alleen van de lijst verwijderd kan worden als hij veroordelingen heeft verzwegen. Als tegen een kandidaat een onderzoek loopt voor zware misdrijven zoals drugshandel of het witwassen van geld, dan is die niet verplicht dat kenbaar te maken aan de verkiezingsautoriteiten, zegt Hurtado.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.