Donoren dreigen geldkraan Honduras dicht te draaien

Honduras dreigt miljoenen dollars aan hulpgeld van de Millennium Challenge Account mis te lopen als gevolg van corruptie. Het door de Verenigde Staten opgezette fonds reserveerde eind 2005 215 miljoen dollar voor Honduras voor een periode van vijf jaar, maar toe nu toe werd slechts 28 miljoen uitgekeerd.
Aan de hulp die via de Millennium Challenge Account wordt uitgekeerd, zijn voorwaarden verbonden. Landen die de hulp willen ontvangen, moeten voldoen aan standaarden op het gebied van transparantie, een gunstig investeringsklimaat en corruptiebestrijding. Honduras kwam echter niet door de eerste evaluatie heen, die eerder dit jaar werd uitgevoerd.
De tweede evaluatie is in november. Of de hulp wordt voortgezet of niet, hangt af van de uitkomsten van die evaluatie, zegt Jonathan Brooks, plaatsvervangend directeur van de Millennium Challenge Account voor Honduras. Het Zweedse Internationale Bureau voor Ontwikkelingssamenwerking heeft al aangekondigd de hulp aan Honduras per 2008 aanzienlijk te verminderen. Zweden geeft Honduras jaarlijks ongeveer vijftig miljoen dollar ontwikkelingshulp. Het land maakt in september bekend hoeveel Honduras gekort gaat worden. Zweden is momenteel alle samenwerkingsprojecten in landen die ontwikkelingshulp ontvangen aan het herformuleren.
Wegens gebrek aan transparantie steeg Honduras recent een aantal plaatsen op een corruptie-index van de Wereldbank, die onderdeel is van het rapport Worldwide Governance Indicators 1996-2006. De 212 landen en regio’s in die index werden beoordeeld op grond van onder meer transparantie, effectiviteit van de corruptiebestrijding, geweld, sociale stabiliteit en bestuur.
Volgens de Hondurese regering geeft het rapport van de Wereldbank een verkeerde voorstelling van zaken. Het rapport beslaat de periode van 1996 tot 2006 en bevat cijfers die grotendeels gebaseerd zijn op beleid dat gevoerd werd door vorige regeringen. De huidige regering van Manuel Zelaya is nog maar negentien maanden aan het werk, en alleen de eerste twaalf maanden werden in het rapport meegewogen.
Sinds de nieuwe regering op 27 januari 2006 aantrad, volgden meer dan tien beschuldigingen van corruptie, inclusief diefstal van energie door hoge regeringsfunctionarissen, onregelmatigheden bij aanbestedingen in de gezondheidzorg, het huren van adviseurs voor niet-bestaande banen, geldverspilling in het telefoonbedrijf en oneerlijke beïnvloeding en machtsmisbruik bij uitbesteding van wegenbouw en energiecontracten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.