Doorbraak in onderzoek naar muggenwerende middelen

Onderzoekers hebben nieuwe muggenwerende middelen ontdekt die veel langer werkzaam zijn dan de huidige producten op basis van DEET. De producten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen ziektes als malaria.
DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide) wordt al een halve eeuw gebruikt als standaardmiddel om muggen weg te houden. Het werd ontwikkeld door het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stof doet de geursensoren van de mug op hol slaan, waardoor ze de mens niet meer kan lokaliseren. Tot nog toe heeft DEET weinig concurrenite van andere middelen.
Maar de stof heeft ook nadelen en er is een sterke nood aan nieuwe middelen in de strijd tegen ziektes die door muggen worden overgedragen, zoals malaria, dengue en het West-Nijlvirus. Onderzoekers aan de Universiteit van Florida en het Amerikaanse ministerie van Landbouw hebben daarom onderzoek gedaan naar het gebruik van verschillende soorten acyl-piperidines, die verwant zijn aan de actieve bestanddelen van peper. Ze publiceerden hun hoopgevende resultaten in The Proceedings of the national Academy of Sciences.
Testen met proefpersonen wezen uit dat de nieuwe stoffen de muggen tot 73 dagen lang weg kunnen houden. Dat is veel langer dan DEET, dat meestal maar zeventien dagen actief blijft.
De onderzoekers waarschuwen wel dat de laboratoriumtests niet te vergelijken zijn met het gebruik van de stof in de praktijk. Ze plannen daarom meer tests om te zien of de stoffen niet schadelijk zijn voor de huid, en of ze oplossen in zweet of verdampen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.