Driekwart Amerikanen voor Kyoto

94 procent van de Amerikanen vindt dat de VS minstens evenveel moet doen tegen de opwarming van de aarde als de andere grote industrielanden. En bijna driekwart wil dat de VS toetreden tot het Protocol van Kyoto. Dat blijkt uit een recente opiniepeiling van de universiteit van Maryland.

De Amerikaanse president George W. Bush herhaalde het voorbije weekend dat hij op de G8-top in Gleneagles niets zal ondertekenen dat lijkt op het Protocol van Kyoto. Dat verdrag verplicht alle deelnemende industrielanden hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2012 met gemiddeld 5,2 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Alle G8-landen doen mee, behalve de VS. Bush zegt dat Kyoto de Amerikaanse economie zwaar zou toetakelen.

Maar Bush geniet voor zijn klimaatstandpunten nog nauwelijks steun in eigen land. Zelfs niet bij zijn eigen kiespubliek, zo blijkt uit de peiling van het Programme on International Policy Attitudes (PIPA) van de universiteit van Maryland. Tweederde van de respondenten die zich tot het Republikeinse kamp rekenen, is voor een wetsvoorstel dat de VS zou verplichten de doelstellingen van Kytoto tegen 2020 te halen, zelfs als dat een gemiddeld gezin 180 dollar per jaar zou kosten. In het Congres is een meerderheid van de Republikeinse senatoren nog tegen dat voorstel.

Maar zelfs machtige Republikeinen nemen afstand van Bush. Dinsdag veegde de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger in een opiniebijdrage in de Britse krant The Independent de vloer aan met de stelling van zijn president dat er nog meer studies nodig zijn over het verband tussen de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van de aarde vooraleer verregaande beperkingen af te kondigen. Het debat is voorbij. We weten wat de wetenschap zegt, schreef Schwarzenegger. Zijn deelstaat is een voortrekker bij maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen door het verkeer en door de airconditioning in de huizen te verminderen. Schwarzenegger tekende vorige maand een decreet dat Californië verplicht tegen 2010 minder koolstofdioxide uit te stoten dan in 2000.

Meer dan 150 Amerikaanse steden, waaronder New York, Los Angeles, Seattle, Portland, Minneapolis, Salt Lake City en San Francisco hebben zich tot doel gesteld de Kyotonormen te halen. In mei heeft ook General Electric (GE), de grootste stroomproducent in de VS, aangekondigd dat het zijn emissies wil beperken. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.