Driekwart van Republikeinen verwachten ‘softer’ buitenlandbeleid Bush II

Trekt de Amerikaanse president George W. Bush tijdens zijn tweede termijn vaker de kaart van onderhandeling en overleg in zijn omgang met andere wereldleiders? Drievierde van de Republikeinse kiezers gelooft van wel.

Als Bush II een sterkere multilaterale koers gaat varen, dan kan hij rekenen op de steun van een groot deel van het Amerikavanse kiespubliek, zo leidt het Program on International Policy Attitudes (PIPA) af uit een reeks opiniepeiling uitgevoerd in de tweede helft van vorig jaar. Wat is het specifieke mandaat van de Amerikaanse kiezer voor het buitenlandbeleid? zo luidde de centrale vraag van het onderzoek van de universiteit van Maryland.

De resultaten van het gisteren (dinsdag) gepubliceerde onderzoek tonen dat
zowel Republikeinen als Democraten geloven dat Bush het Amerikaanse buitenlandbeleid in een meer multilaterale richting gaat sturen. Dat betekent dat Washington meer via zijn bondgenoten en via de Verenigde Naties zou gaan werken om zijn doelstellingen te bereiken.

Zeven op tien Republikeinen en negen op tien Democraten zijn het eens met de volgende stelling: ‘De VS speelt te veel de rol van politieman in de wereld’. Tweederde van de Republikeinen en 79 procent van de Democraten vinden dat de belangrijkste les uit de terreuraanslagen van 11 september is dat de VS meer moeten samenwerken met andere landen om het terrorisme te bestrijden.

Opmerkelijk veel Republikeinse kiezers denken dat de buitenlandse koers van Bush II zal wijzigen. 74 procent van de Republikeinen voorspelt dat Bush tijdens zijn tweede ambtstermijn meer zal samenwerken met andere landen. In het Democratische kamp is tweederde overtuigd van het tegendeel. Op de vraag of Bush die morgen (woensdag) de eed aflegt, meer bereid zal zijn om de beslissingen van zijn regering in het kader van de VN te nemen, antwoordt 73 procent van de Republikeinen ja. 77 procent van de Democraten denken dat Bush cavalier suel blijft spelen op het wereldtoneel.

Over Irak zijn de kiezers van beide politieke families het opvallend eens. De meesten willen dat de Amerikaanse troepen in Irak blijven. Slechts tien procent van de Republikeinen en 42 procent van de Democraten willen een volledige terugtrekking in het komende half jaar. Als de nieuwe Iraakse regering de terugtrekking eist, dan vinden een meerderheid van zowel Republikeinen (60 procent) als Democraten (85 procent) dat ‘de jongens’ naar huis moeten komen.

Wat betreft buurland Iran, dat ervan verdacht wordt nucleaire wapens na te streven, vinden zowel Republikeinen als Democraten onderhandelen een beter idee dan bombarderen. Zes op tien Republikeinen vinden dat betere relaties meer zullen opleveren dan militaire dreiging of actie. Bij de Democraten ligt de steun voor onderhandelingen met Iran op 86 procent, al denkt tweederde van hen dat het Amerikaanse leger er toch tegenaan gaat. Driekwart van de Republikeinen en acht op tien Democraten vinden dat de Europese Unie het probleem met Iran moet oplossen via overleg.

De studie van het PIPA is gebaseerd op een massale opiniepeiling van de Chicago Council on Foreign Relations (CCFR) en een reeks eigen opiniepeilingen afgenomen van juli tot eind december. (MM)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.