Droogte in Argentinië zorgt voor biefstukcrisis

De wereldberoemde Argentijnse steak loopt gevaar. De ergste droogte van de eeuw bedreigt de rundveesector. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw verwacht dat de biefstukproductie van het Zuid-Amerikaanse land daalt van 16 miljoen ton vorig jaar, naar 12.5 miljoen ton dit seizoen.
Over de dorre, vlakke velden in de noordelijke provincie Santa Fe hangt de geur van rottend vlees. Om de zoveel meter ligt, tussen het nog levende vee, een karkas. De runderen sterven door het gebrek aan voedsel of door verzilting van het grondwater. Beiden zijn het gevolg van de aanhoudende droogte in het gebied. Dit jaar viel er minder dan 200 millimeter, waar gewoonlijk zo’n 600 millimeter zou vallen.

Voorjaarsbuien


Sinds vorig jaar december heeft het amper geregend in het noorden van Argentinië en de grote voorjaarsbuien laten steeds langer op zich wachten. Lokale kranten vergelijken de strenge droogte die het land teistert met de situatie in het groeiseizoen van 1988-1989. Toen vond er een binnenlandse economische crisis plaats, met een hyperinflatie van 3000 procent.
Vorige maand riep de regering de noodtoestand uit. De Argentijnse Minister van Landbouw, Carlos Cheppi, beloofde geldsteun aan de getroffen guacho’s (Argentijnse boeren), maar die hulp is lang niet genoeg. “De droogte is verwoestend: niet alleen oude, zwakke koeien leggen het loodje, ook de jonge, zwangere koeien sterven. De overheid doet veel te weinig, de hulp is minimaal”, zei Eduardo Buzzi van de Agrarische Federatie van Argentinië. Op 4 oktober organiseerde hij dan ook een zesdaagse staking om de regering op te roepen meer subsidie te verstrekken aan de  landbouwers die door de droogte dat de gevolgen van de verwoestende droogte ondervindt.
Stakingen
De guacho’s hebben het niet makkelijk. De droogte komt bovenop een slepend conflict tussen Argentijnse boeren en de overheid, nadat deze in maart de heffingen op de export van granen wilde verhogen. De boeren wonnen de strijd met slechts één stem in hun voordeel. De boerenstakingen leidden tot een ophoping van de te verkopen dieren. Het overschot heeft de prijs van rundvlees doen kelderen. Die prijs was volgens landbouweconoom Ernesto Ambrossetti al onnatuurlijk laag, omdat de uitvoer van rundvlees in 2005 aan banden werd gelegd. Dat doet de regering om de kosten van biefstuk voor de eigen markt te drukken. “Dat verergert de huidige situatie alleen maar”, zegt Ambrossetti.
Vooral de kleinschalige boeren zijn kwetsbaar voor de droogte. Velen zijn al meer dan de helft van hun veestapel kwijt. Om de droogte door te komen heeft de boer meer geld nodig, want de kosten stijgen snel. Doordat het grondwater is vergiftigd door zout of helemaal niet aanwezig is, moeten er nu per vrachtwagen water worden bezorgd. Ook het gras verdort en dus moet er veevoer worden gekocht. Toch denken de meeste boeren niet aan opgeven. Daarvoor is de emotionele band voor een leven als Argentijnse gaucho te sterk.

Hoop


Maar er is hoop. Sinds het afgelopen weekend vallen er grote plensbuien. Weersdeskundigen voorspellen dat in oktober een geleidelijke verschuiving zal zijn naar normalere regenpatronen. Zij menen dat de tijd van droogte snel voorbij is. Helaas is het voor veel boeren al te laat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.