Droogte in Groot-Brittannië breidt uit

Meer dan de helft van Groot-Brittannië kampt met droogte, waarschuwt het Milieuagentschap. Het is het zwaarste watertekort in het land sinds 1976. De droogte is ondertussen verder uitgebreid naar zeventien gewesten.

  • CC CGIAR Climate Staatssecretaris voor Milieu Caroline Spelman CC CGIAR Climate

Het droge weer zorgde de afgelopen maanden al voor extreem lage rivierstanden in Engeland. Nu moet het Milieuagentschap zijn “droogtemap” uitbreiden tot Midden-Engeland en het zuidwesten. Na twee droge winters, die de rivieren en het grondwater hebben uitgeput, kampen nu ook deze gebieden officieel met droogte. De situatie treft al ongeveer 35 miljoen mensen, schrijft The Telegraph.

Er was al een watertekort in het zuidoosten van Engeland, de regio East Anglia en delen van het zuiden en Yorkshire. De voorbije winter viel er in sommige regio’s minder dan zestig procent van de gemiddelde hoeveelheid regen.

Het gebrek aan regen schaadt de oogst in de gebieden, maar treft ook de dieren in het wild, meldt het Mileuagentschap. Het heeft naar eigen zeggen vis gered uit de Lathkill-rivier in Derbyshire, Midden-Engeland, nadat die was opgedroogd. De rivieren Tern, Sow, Soar en Leadon kennen hun laagste peil ooit gemeten. Ook in het zuidwesten hebben rivieren en belangrijke, nationale kalkstromen, waar zeldzame forel- en zalmsoorten zwemmen, een extreem laag waterpeil. Zelfs delen van Wales – één van de vochtigste gebieden in Engeland – kampen met droogte. Voorlopig hebben enkel Engelands meest noordelijke gewesten genoeg regen.

Maatregelen

De maatregelen variëren in de verschillende gewesten. Terwijl in de meeste delen van het zuidoosten een verbod op het gebruik van tuinslangen geldt, heeft het zuidwesten – ondanks dat het nu officieel droogte kent – meer voorraden en minder inwoners. Het gebied heeft daarom – in tegenstelling tot andere – geen plannen om het watergebruik te beperken. Hun reservoirs zijn immers voor 84 procent gevuld. Verschillende watermaatschappijen willen water verhandelen tussen de regio’s om meer dan honderdduizend huizen in de ergst getroffen gebieden te bevoorraden.

‘Een langere periode van droogte, tot Kerstmis of zelfs langer, lijkt nu meer dan waarschijnlijk’
Ook de regering en het Milieuagentschap spannen zich in om het land te beschermen tegen de aanhoudende droogte. Het agentschap werkt momenteel samen met ondernemingen, boeren en watermaatschappijen om de uitdagingen van de droogte aan te gaan. Zo helpt het bijvoorbeeld landbouwers bij het aanvullen van de opslagvoorraden. Bovendien tracht het hen aan te sporen om bij hoge waterstanden zich van extra water te voorzien. De regering is gestart met het plannen van het watertekort op lange termijn.

De Britse staatssecretaris voor Milieu, Caroline Spelman, roept huishoudens op hun waterverbruik te beperken om de publieke watervoorzieningen zoveel mogelijk te beschermen. Prijsstijgingen voor oogsten van fruit en groenten zijn waarschijnlijk en ook de prijs van bier zal wellicht stijgen.

Geen beterschap

Ondanks de inspanningen ziet het er niet naar uit dat er snel een einde komt aan de droogte. ‘Een langere periode van droogte, tot Kerstmis of zelfs langer, lijkt nu meer dan waarschijnlijk’, zegt Trevor Bishop van het Milieuagentschap. ‘We hebben onlangs wat regen gehad, maar het probleem blijft’, benadrukt hij. Het is essentieel dat iedereen in het land het water verstandig gebruikt, klinkt het. Hoe welkom regen ook is, plotse buien houden ook risico’s in. Het agentschap waarschuwt voor onverwachte overstromingen, aangezien de grond erg droog is. Engeland heeft regen nodig, maar de juiste soort regen, klinkt het.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.