Duarte Frutos wordt president-curator

De 46-jarige advocaat Nicanor Duarte Frutos wordt de nieuwe president van Paraguay. Volgens een voorlopige officiële uitslag kreeg de kandidaat van de al bijna zestig jaar regerende Coloradopartij zondag 37,7 procent van de stemmen achter zijn naam. Duarte Frutos, een voormalige minister van Onderwijs, heeft meteen de hand uitgestoken naar de oppositie. Hij zal echter vooral de hulp nodig hebben van de internationale financiële gemeenschap om zijn virtueel bankroete land weer op de been te krijgen.


Met 83 procent van de stemmen geteld - er werden 3.811 elektronische stemmachines gebruikt - had Duarte Frutos 37,7 procent van de stemmen achter zijn naam, een voorsprong van meer dan 14 procentpunten op zijn naaste rivalen. In Paraguay volstaat een gewone meerderheid om president te worden. Julio César Franco van de sociaal-democratische Autentieke Liberaal-Radicale Partij haalt volgens de voorlopige uitslag 23,4 procent; Pedro Fadul van de Centrumrechtse Vaderlandbeweging 22,4 procent. Bijna 13 procent van de kiezers spraken hun voorkeur uit voor Guillermo Sánchez Guffanti van de rechtse Nationale Unie van Ethische Colorado’s, een afscheiding van de regeringspartij die geleid wordt door de voormalige couppleger Lino Oviedo. Oviedo wordt gezocht door de Paraguayaanse justitie en leeft in ballingschap in Brazilië.

Duarte Frutos, die een campagne had gevoerd waarin de strijd tegen de corruptie centraal stond, heeft zondag aangekondigd dat er onderzoeken komen naar openbare instellingen die in dat verband in opspraak zijn gekomen, waaronder de ministeries die verantwoordelijk zijn voor de douane, de binnenhavens en het innen van de belastingen, het Instituut voor Sociale Zekerheid en de Nationale Ontwikkelingsbank. Transparancy International, een internationale ngo die zich toelegt op het indammen van de corruptie, rangschikt Paraguay bij de meest corrupte landen ter wereld.

De overwinnaar van de Paraguayaanse presidentsverkiezingen heeft doen uitschijnen dat hij een overlegstructuur wil opzetten met de oppositie. Paraguay maakt een zware economische crisis door - het bruto binnenlands product (bbp) kromp vorig jaar met 2,7 procent, het overheidstekort dreigt naar 4 procent van het bbp te stijgen, meer dan een derde van de 5,4 miljoen inwoners leeft in armoede, de werkloosheid bedraagt meer dan 15 procent en de guaraní is vorig jaar meer dan de helft van zijn waarde kwijtgespeeld ten opzichte van de dollar. Het Internationaal Muntfonds (IMF) verwacht dat de economie van Paraguay ook dit jaar met één procent zal achteruitgaan. De economische neergang wordt nog verergerd door de politieke instabiliteit en de verregaande corruptie die het staatsapparaat verlammen. De nieuwe president volgt Luis Gonzalez Macchi op die vier jaar geleden benoemd werd door het parlement als vervanger van Raul Cubas. Die moest aftreden na straatprotesten. Macchi is de minst populaire president van heel Latijns-Amerika

De houding van de buitenlandse schuldeisers wordt cruciaal voor de slaagkansen van de nieuwe president. De buitenlandse schuld van Paraguay bedroeg in februari 2,3 miljard dollar - een ondraaglijke last. Paraguay heeft al een achterstand bij sommige terugbetalingen, en is dicht bij het punt waarop het eigenlijk de boeken zou moeten neerleggen. Duarte Frutos verklaarde zondag dat hij is begonnen met de voorbereiding van een missie naar Washington om daar met instellingen als de Wereldbank en het IMF over een herschikking van de Paraguayaanse schulden te gaan onderhandelen.

Volgens de Paraguayaanse grondwet moet de nieuwe president op 15 augustus worden ingezworen, maar Duarte Frutos zou van plan zijn al op 14 of 15 mei de eed af te leggen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.