Duitsers meten methaanuitstoot bij koeien

In Duitsland gaat in juni een bijzonder onderzoekscentrum voor de veehouderij van start. Het wil onderzoeken hoe je runderen kunt kweken zonder al te veel methaan uit te stoten. Het gas wordt mee verantwoordelijk geacht voor de klimaatwijziging.
Op het eerste gezicht lijkt Haus Riswick een gewoon landbouwbedrijf. Tussen de uitgestrekte velden verrijzen moderne stallingen, zoals er zovele zijn in Europa. Maar Riswick is geen bedrijf. De installaties in Kleve, dicht tegen de Nederlandse grens, maken deel uit van een proefboerderij die beheerd wordt door de landbouwfaculteit van de Universiteit van Bonn.
Vanaf juni begint daar een bijzonder onderzoeksproject. Het wil nagaan hoe het metabolisme bij runderen methaan- en andere gassen produceert. Die gassen ontstaan tijdens de spijsvertering en komen vooral via het boeren vrij. Runderen boeren elke 40 seconden en kunnen tot 230 liter methaan per dag produceren.

Strikt gecontroleerd


Tot dusver vond dit soort onderzoeken enkel in laboratoria plaats. Voor de 144 koeien in Riswick zal het leven er zoveel mogelijk als in een echte boerderij uitzien. Maar de omstandigheden worden strikt gecontroleerd. “We gaan de voeding van de dieren precies wegen en analyseren, en via fotoanalyse hun uitstoot meten”, professor Wolfgang Büscher, die het project leidt. Hij wil zowel de uitstoot van methaan, ammoniak als CO2 onderzoeken.
Uit laboratoriumexperimenten blijkt dat verandering van voeding de gasuitstoot tot 40 procent kan verminderen, zegt Büscher. Wanneer koeien bijvoorbeeld maïs in plaats van gras eten, stoten ze minder methaan uit. Ook de toevoeging van visolie en look helpt.

Belangrijker dan CO2


“Als het gaat om gassen die de atmosfeer opwarmen is methaan belangrijker dan CO2”, zegt Büscher. Wetenschappers schatten dat het opwarmingspotentieel van methaan 23 maal groter is dan dat van CO2.
Volgens een studie van de VN-landbouworganisatie FAO is de veeteelt verantwoordelijk voor 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door menselijk handelen. Ze stoot meer uit dan de transportsector. De FAO-studie houdt ook rekening met de ontbossing en het gebruik van chemische meststoffen en pesticiden die nodig zijn voor de veeteelt. De FAO voorspelt dat de vleesindustrie in 2050 dubbel zoveel zal produceren als in 2000.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.