Duizend kilometer nieuwe weg voor Zuid-Sudan

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties gaat dit jaar duizend kilometer wegen heraanleggen in het zuiden van Sudan. Het WFP geeft in de regio ook twee miljoen mensen te eten, zo maakte woordvoerder Kenro Oshidari, vandaag (dinsdag 9 januari) bekend.
Precies twee jaar geleden kwam er een einde aan een 21 jaar durende oorlog tussen de overheid en rebellen in Zuid-Sudan. Twee miljoen mensen verloren daarbij het leven, vier miljoen sloegen op de vlucht. Sinds de ondertekening van het vredesakkoord gaf het wereldvoedselprogramma in het zuiden elk jaar ongeveer twee miljoen mensen te eten, waaronder 600.000 vluchtelingen die zijn teruggekeerd naar hun huizen.

Om dit jaar meer dan 5,5 van de 41 miljoen Sudanezen te helpen heeft het WFP 526 miljoen euro nodig. Tot dusver kreeg de organisatie van donoren een vijfde van dat bedrag, 107,6 miljoen euro. Het WFP hoopt dat er snel geld vrijkomt zodat het nog voedsel kan leveren voordat het regenseizoen de wegen in Zuid-Sudan onberijdbaar maakt.

Wegen

Om de regio te ontwikkelen zal het WFP dit jaar 1000 kilometer wegen heraanleggen. De voorbije jaren heeft het WFP al meer dan 1.850 kilometer wegen heraangelegd en daarbij 250.000 niet-ontplofte projectielen opgeruimd.

“De wegen zijn nodig om de voedselhulp in heel het zuiden kunnen verspreiden”, zegt Oshidari. “Het heeft op de lange termijn ook voordelen voor de economie in Zuid-Sudan. Dankzij de betere wegen hebben mensen gemakkelijker toegang tot markten en gezondheidszorg. Voor veel Sudanezen is de kost van het openbaar vervoer gehalveerd, zodat families gemakkelijker contact kunnen houden.”

Afgezien van het wegenbouwprogramma gaat het WFP 430.000 teruggekeerde vluchtelingen opvangen en voedsel geven, net als aan 450.000 schoolgaande kinderen. Nog eens 586.000 Sudanezen, vooral moeders en jonge kinderen, krijgen hulp zodat het hen niet ontbreekt aan essentiële voedingsmiddelen. IPS MDG1 (BV/MC)

Foto genomen door demosh en beschikbaar volgens de bepalingen van de Creative Commons 2.0-licentie op http://www.flickr.com/photos/44222307@N00/178458306/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.