Duizenden Chilenen protesteren tegen verbod op de morning-afterpil

Meer dan 15.000 mensen protesteerden dinsdagavond in de Chileense hoofdstad tegen het vonnis van het Grondwettelijk Hof tegen de gratis verspreiding van de morning-afterpil door staatsklinieken.
“We demonstreren omdat we vrijheid eisen”, zegt Gloria Maira van de Beweging ter Verdediging van Geboortecontrole. “We willen geen morele dictatuur meer. We willen zelf de keuzes maken in ons bed, zelf keuzes maken over onze baarmoeder en zelf bepalen hoeveel kinderen we willen. We accepteren het besluit van het Hof niet.”

De mars trok duizenden vrouwenrechtenactivisten, studenten, parlementsleden en lokale zakenlui. Vooraan hielden ze een groot spandoek op met de tekst “Voor het recht om te kiezen”.

Oppositie naar Hof



Sommige demonstranten hielden foto’s van de 36 oppositieleden omhoog die vorig jaar maart naar het Constitutionele Hof waren gestapt. Zij waren tegen de richtlijnen voor familieplanning die de socialistische president Michelle Bachelet in september 2006 had opgesteld. Op het punt van de gratis morning-afterpil voor alle meisjes vanaf 14 die daarom vragen, gaf het Hof hen gelijk. Er is geen beroep mogelijk.

Voor de nieuwe richtlijnen van Bachelet was de morning-afterpil in staatsklinieken alleen beschikbaar voor slachtoffers van verkrachting. Wel werd hij verkocht in private apotheken, en dat staat nog steeds niet ter discussie.

“Het is oneerlijk dat mensen de pil in de apotheek moeten kopen, want in sommige gevallen kunnen ze het niet betalen”, zegt Yocelyn (19). “Ik wil niet stoppen met school of met werk vanwege een ongewenste zwangerschap.”

Geen abortus



De morning-afterpil kan tot 120 uur na onbeschermde gemeenschap worden genomen. De pil bevat een grote hoeveelheid hormonen die de ovulatie tegenhouden en de mogelijkheid beperken dat het sperma de eicel tegenkomt in de eileider. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vastgesteld dat de pil “niet effectief is zodra het proces van innesteling is begonnen, en geen abortus veroorzaakt”.

De leden van de oppositie betoogden echter dat binnenbaarmoederlijke middelen en ook de morning-afterpil, die Levonorgestrel gebruiken, aborterend effect hebben en dus het recht op leven schenden. Het Hof oordeelde dat wetenschappelijk onderzoek niet afdoende heeft bewezen dat de pil het innestelen van de bevruchte eicel niet voorkomt.

De regering heeft gezegd zich neer te leggen bij de uitspraak, maar sommige burgemeesters denken erover de morning-after pil in hun district beschikbaar te stellen via maatschappelijke organisaties.

Dinsdag werden er demonstraties gehouden voor en tegen het vonnis, in de hoofdstad Santiago en in andere steden. Dinsdagochtend lieten veel medewerkers van zorginstellingen hun post in de steek om te protesteren tegen het verbod op de vrije verstrekking van de pil.

Voor het Gezondheidsministerie in het centrum van Santiago werd er over en weer geschreeuwd tussen de demonstranten en katholieke scholieren en studenten van het Pro Life Network. De studenten willen dat de regering de “geest van het vonnis” respecteert en ook verkoop via apotheken verbiedt.

Volgens Maira van de Beweging ter Verdediging van Geboortecontrole zullen de protesten doorgaan, en zullen ze hun zaak voor het Inter-Amerikaanse Hof van Mensenrechten brengen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.