Dulle Griet wordt kernbom

Het Dulle Grietkanon aan de Gentse Vrijdagsmarkt is zaterdag door de Gentse bomspotters omgebouwd tot een ‘kernbom’. Met het ‘monument voor het nutteloze wapen’ maakt Vredesactie zich op voor een grote Europese actie tegen kerwapens op 3 april 2010.
  • Katelijne Noens Kunstenaar Jonas Vereecke plaatste een raketstaart aan het Dulle Grietkanon. Katelijne Noens
Kunstenaar Jonas Vereecke plaatste een raketstaart aan de kamer van het 12 ton zware en vijf meter lange 15de eeuwse Dulle Grietkanon. De loop van het kanon op het Grootkanonplein is verlengd met een zwart-rode kernkop.
‘Net als de Gentse Dulle Griet, die volgens de legende nooit een kogel heeft afgeschoten, werden de kernwapens die in ons land liggen nooit ingezet. Ze zijn een overblijfsel uit de koude oorlog, en het is tijd dat ze verdwijnen’, legt Bas Matthynssens van Bomspotting Gent uit.
Koen Depoorter van Neveneffecten, zanger Luk De Vos en milieuschepen Tom Balthazar (sp.a) lazen voor de gelegenheid het kunstwerk in. Met de actie van zaterdag proberen de bomspotters voorbijgangers te motiveren voor een Europese actie op 3 april 2010 aan verschillende kernwapenbasissen. Die actie komt een maand voor de Nucleaire Non-Proliferatie top op 3 mei 2010 in New York.
‘Politici uit verschillende landen hebben zich de afgelopen maanden uit voor een kernwapenvrije wereld. Ook in ons land roepen politieke prominenten op om de kernwapens te verwijderen. Maar voorlopig blijft het bij woorden. Vredesactie wil onze regering daarom een duwtje in de rug geven’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.