Duurzaam licht voor donker continent

Het project van de Wereldbank, “Lighting Africa”, wil tegen 2030 voor 250 miljoen Afrikanen het licht aanknippen. Donoren, ngo’s , investeerders en bedrijven kunnen alvast hun licht opsteken op een tweedaagse conferentie die dinsdag begon in de Ghanese hoofdstad Accra.
De conferentie moet investeerders warm maken voor de enorme markt die Afrika biedt voor innovatieve vormen van verlichting die niet afhankelijk zijn van het stroomnet. “Verlichting is van essentieel belang voor de ontwikkeling van Afrika”, zegt Anil Cabraal, energiespecialist bij de Wereldbank. “Wachten op de uitbreiding van het stroomnet is in de huidige omstandigheden geen optie.”

Licht en elektriciteit zorgen ervoor dat klaslokalen en hospitalen uit het duister worden gehaald en dat vaccins in een koelkast kunnen worden bewaard. Momenteel heeft 26 procent van de Afrikanen toegang tot elektriciteit, maar in sommige landen is dat slechts 5 procent. Corruptie en gebrek aan investeringen hebben grote stukken van Afrika opgezadeld met een verouderd en slecht onderhouden stroomnet.

Olielampen



Net nu de olie onbetaalbaar wordt, spenderen de Afrikanen 40 miljard dollar (26 miljard euro) per jaar om zich te verlichten met behulp van fossiele brandstoffen. Het wijdst verbreid zijn de kerosinelampen die 10 tot 30 procent van het gezinsbudget voor hun rekening nemen. “Een dure, weinig efficiënte en vervuilende oplossing”, vindt de Wereldbank, die sinds de jaren tachtig massaal heeft geïnvesteerd in de Afrikaanse elektriciteitsinfrastructuur. Voorlopig met weinig resultaat: het continent produceert slechts 4 procent van de stroom in de wereld.

Wedstrijd



Op de conferentie in Ghana gooit de Bank het over een andere boeg. Er zal een winnaar worden bekendgemaakt in een wedstrijd voor het design en de implementatie van vernieuwende verlichtingsoplossingen. Er zal ook marktonderzoek worden bekendgemaakt van over wat precies de noden en wensen zijn van de bevolking in Ghana en Kenia. Op die manier wil de bank investeerder overtuigen dat Afrika een enorm potentieel heeft voor licht uit een duurzame of mechanisch aangedreven stroombron.

Nu al promoot de Bank alternatieven als lichtemitterende diodes (led) en spaarlampen. Die gaan langer mee dan traditionele gloeilampen en zijn efficiënter in het omzetten van elektriciteit in licht. Alleen de aankoopkost ligt vaak nog hoger

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.