Duurzame energiemarkt 1.900 miljard dollar waard tegen 2020

De komende tien jaar zullen investeerders duizenden miljarden euro in duurzame energie en milieuvriendelijke technologieën pompen. Dat voorspelt een VN-studie die volgend jaar gepubliceerd wordt maar waarvan de krijtlijnen nu al bekend zijn.


Tegen 2012 kan de handel in uitstootrechten 2.000 miljard dollar per jaar bedragen, schatten financiële instellingen die samenwerken met het VN-Milieuprogramma Unep. Om de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren te verminderen en efficiënt te verdelen, zijn enorme inspanningen nodig. Uitstootrechten vormen het belangrijkste financiële instrument daarvoor.

Ook de investeringen in duurzame technologieën zullen volgens de financiële partners van het Unep spectaculair oplopen. Tegen 2020 kan er 1.900 miljard dollar gaan naar de financiering van projecten rond propere energie - toepassingen als windkracht, zonne-energie en waterstoftechnologie.

Het zijn bedragen die nu nog fabelachtige klinken. Wereldwijd werd er vorig jaar bijvoorbeeld ongeveer 30 miljard dollar in hernieuwbare energie gepompt. Maar de Unep-adviseurs gaan ervan uit dat toepassingen als auto’s die op waterstof rijden en huizen die hun energie halen uit zonnepanelen en windturbines binnenkort gemeengoed worden en dus veel meer investeringen zullen aantrekken.

We zullen later terugkijken op 2005 als het jaar waarin grote banken, verzekeraars en investeerders zich realiseerden hoe groot de commerciële kansen zijn die ontstaan in die nieuwe markten, voorspelt Unep-directeur Klaus Töpfer, en ook wat het risico is om geen leidende rol te spelen op die terreinen.

Het VN-Milieuprogramma wil zijn Working Capital Report in maart volgend jaar publiceren. Het rapport zal een wereldwijd overzicht geven van initiatieven om duurzame ontwikkeling te financieren of om investeerders te coachen. Een greep uit de voorbeelden van het Unep:

- VN-secretaris-generaal Kofi Annan bracht dit jaar 20 van de grootste investeringsbanken samen om samen een aantal principes voor verantwoord investeren uit te werken. De beginselverklaring was in oktober rond, en wordt in de lente van volgend jaar bekend gemaakt.

- De UN Global Compact, een overleg tussen grote bedrijven dat ook in het leven werd geroepen door Annan, werkt samen met een aantal aandelenbeurzen om het begrip verantwoord ondernemen ingang te doen vinden op de beursvloer.

- 36 van de grootste internationale banken hebben de Equator Principles onderschreven, een vrijwillige gedragscode die hen ertoe verplicht speciaal rekening te houden met ecologische, sociale en mensenrechtenbekommernissen bij de financiering van projecten van meer dan 50 miljoen dollar.

Het beleid rond klimaatverandering en duurzame ontwikkeling bepaalt voor een groot deel hoe snel en hoe massaal investeringen geheroriënteerd zullen worden. Van de regeringen die deze week samen zitten op de VN-klimaatconferentie in Montreal verwachten de investeerders snel duidelijkheid over het klimaatbeleid na 2012. Dan lopen de verplichte uitstootbeperkingen af die in het verdrag van Kyoto zijn vastgelegd. Banken en investeerders eisen ook een degelijk kader om de internationale handel in uitstootrechten vlot te doen verlopen. (PD/ADR)

Sustainability Business Worth $ Trillions
http://www.Unep.org/Documents.Multilingual/Default.asp?DocumentID=457&ArticleID=5048&l=en

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.