Economie groeit, werkloosheid blijft

Latijns-Amerika en de Cariben verwachten dit jaar een economische groei tussen 3,7 en 4,3 procent, terwijl de inflatie laag blijft. Maar de werkloosheid blijft veel economieën in de regio teisteren.



Dat met de groei van het bruto binnenlands poduct (bbp) de werkloosheid blijft stijgen, in Chili bijvoorbeeld, laat zien dat ”economische groei nog altijd onbestendig is”, zegt econoom Hugo Fazio. Fazio is directeur van het Nationale Centrum voor Alternatieve Ontwikkelingsstudies (CENDA). Met de groei van het bbp zou dan ook de werkgelegenheid moeten toenemen, volgens sommige experts.

Het bbp van Chili zal dit jaar naar verwachting met tussen 4,5 en 5 procent groeien. In mei lag het werkloosheidscijfer er met 9,4 procent, significant hoger dan de 8,8 procent in mei vorig jaar, toen de economie groeide met minder dan 3 procent per jaar.

Argentinië noteerde een economische groei van 10,4 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, het hoogste cijfer sinds 1993. Niettemin is het werkloosheidscijfer met 19,5 procent ongewijzigd gebleven ten opzichte van vorig jaar.

In mei voorspelde de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben (Cepal) voor dit jaar een economische groei van tussen 3,7 en 4,3 procent in de regio. Vorig jaar was die groei amper 1,7 procent. Deskundigen van de Cepal zijn optimistisch dat 2004 het einde inluidt van een periode van zes ‘verloren jaren’, die zich kenmerkten door stagnatie en lage groeicijfers. De Latijns-Amerikaanse economieën raakten in het slop nadat in 1997 voor het eerst de gevolgen van de crisis in Zuidoost-Azië voelbaar werden in de regio.

De Cepal verwacht dit jaar 7,5 procent inflatie, een procentpunt lager dan het cijfer van vorig jaar. In 2002 was de inflatie in de regio nog 12,2 procent, mede als gevolg van de devaluatie van de Argentijnse peso. Dat had ook zijn weerslag op de situatie in de andere landen van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur.

Uruguay is een van de landen die er volgens de Cepal het beste voor staan, met een voorspelde groei van maximaal 9 procent. In Uruguay lijkt de redenering ‘meer groei, meer werkgelegenheid’, wel op te gaan. Uit een rapport van de Universiteit van de Republiek blijkt dat de werkloosheid tussen februari en april van dit jaar gedaald is naar 14,2 procent. Dat is 4,7 procentpunt lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens Patricia Medrano, onderzoekster aan de Universiteit van Chili, duurt het altijd ongeveer een half jaar voordat de groei van het bbp zich vertaalt in werkgelegenheid. Hugo Fazio vindt het echter niet vanzelfsprekend dat de werkgelegenheid toeneemt met de groei van het bnp. Hij wijst op de structurele werkloosheid, als de vraag naar werk groter is dan het aanbod in tijden van normale economische groei. In Chili is de structurele werkloosheid afhankelijk van veranderingen in de productiestructuur, meent Fazio. ”De belangrijkste veranderingen zijn de groei van de exportsector, waardoor enkele nieuwe banen worden gecreëerd en de toegenomen import die is aangemoedigd door vrijhandelsverdragen die Chili onlangs getekend heeft.”

Chili heeft vrijhandelsakkoorden met heel Latijns-Amerika en Canada. In januari trad een bilateraal akkoord met de Verenigde Staten in werking, nadat eerder overeenkomsten waren gesloten met de Europese Unie en Zuid-Korea. Chili is nu in gesprek met China en India. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.