Ecuador kan geen Colombiaanse vluchtelingen meer zien

Meer dan 1500 Colombiaanse boeren zijn donderdag 23 augustus uit de grensprovincie Narino naar buurland Ecuador gevlucht voor het geweld tussen het leger en de guerrillabeweging Farc. De Colombiaanse overheid schuift de schuld van de volksverhuizing in de schoenen van de rebellen, terwijl Ecuador Colombia verantwoordelijk stelt voor de oplossing van het probleem.
Het zijn vooral vrouwen en kinderen die deel uitmaken van de groep vluchtelingen, gestrand in de stad San Lorenzo in de grensprovincie Esmeraldas. Hulpverleners spreken dan ook over de belangrijkste verplaatsing dit jaar, aldus de VN.
Enkele hulporganisaties zorgden al voor voedsel en medicijnen, maar de Ecuadoraanse overheid klaagt dat ze niet genoeg logistieke middelen heeft om de instroom op te vangen. Ze vragen nu aan Colombia om de kwestie intern af te handelen.
Ondertussen zijn enkele honderden Colombianen uit Ecuador teruggekeerd en “de Colombiaanse regering moet deze terugtocht verder zetten”, zegt de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Fernando Araújo. “Het leger garandeert de veiligheid en de - aan de overheid verbonden - dienst Acción Social voorziet de nodige bestaansmiddelen.”

“Farc manipuleert de boeren”


Aan de basis van de vluchtelingenstroom ligt het langdurige gewapende conflict tussen het Colombiaanse leger en de linkse Farc rebellen.
President Uribe, samen met buitelandminister Araújo, beschuldigt de rebellen ervan de boeren te dwingen om het land te verlaten om zo de relaties tussen Ecuador en Colombia te verstoren.
“Farc manipuleert de boeren om de vernietiging van de coca planten te vermijden”, meent Araújo. De rebellen halen een groot deel van hun inkomsten uit de illegale drugshandel.
Aan de president van Colombia, Uribe, vragen de vluchtelingen om een effectief programma uit te werken zodat het zaaien van coca kan stopgezet worden en de gedwongen uitroeiing van het gewas ophoudt.

Drie miljoen interne vluchtelingen


Het gewapende conflict in Colombia kostte al aan meer dan 40.000 mensen het leven sinds 1990 en zorgde voor drie miljoen interne vluchtelingen – ’s werelds grootste aantal na Soedan.
Ecuador vangt meer dan 250.000 vluchtelingen op, vooral uit Colombia, waardoor Ecuador volgens VN bronnen het meeste aantal ontheemden in Zuid-Amerika onderdak biedt.
Bronnen:
www.elespectador.com
www.telesurtv.net
www.ireland.com
www.reliefweb.int
www.iht.com
www.eltiempo.com

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.