Ecuador razend over Colombiaanse sproeivluchten tegen coca

Ik spreek alleen nog met mijn Colombiaanse ambtsgenoot als ze stoppen met sproeien, zegt de Ecuadoraanse Buitenlandminister Francisco Carrión in een interview met IPS. Colombiaanse vliegtuigen sproeien opnieuw onkruidverdelger over cocaplantages in het grensgebied, volgens Ecuador met een giftig product dat ook over dorpen en in waterbronnen terechtkomt. De crisis tussen beide landen escaleert steeds verder.
Ecuador heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten gevraagd in te grijpen. Ik heb zowel een brief gestuurd als gebeld met secretaris-generaal José Miguel Insulza, zegt de Ecuadoraanse Buitenlandminister Carrión. We vragen dat de kwestie wordt voorgelegd aan de Raad van Bestuur, en waarschijnlijk ook aan de Algemene Vergadering. Ecuador zal de zaak ook voor de Inter-Amerikaanse Rechtbank voor de Mensenrechten brengen. Vrijdag al riep het land zijn ambassadeur uit Colombia terug, en volgens Carrión blijft die thuis tot er een oplossing komt.

Ontslagnemend president Alfredo Palacio zei vorige week ook al dat Ecuador hevig gekant is tegen de sproeivluchten. En het is niet zeker dat de wissel van de macht in Ecuador de crisis zal doen doodbloeden. Rafael Correa die op 15 januari de fakkel overneemt van Palacio, noemt het hervatten van de sproeivluchten “een vijandige daad”. Hij vindt wel dat het afsnijden van de communicatie “het laatste is wat je in een zodanig gevoelige situatie moet doen” en hoopt op een open gesprek met Colombia.

Maar als Colombia niet begrijpt hoe ontzet de Ecuadoranen zijn, “zullen wij vanzelfsprekend maatregelen van een andere orde nemen”, zegt de toekomstige president. Welke zal Colombia merken als het zover komt, zegt hij nog.

De Colombiaanse overheid beweert dat glyfosfaat (een veelgebruikte onkruidverdelger waarmee Colombia de cocaplanten te lijf gaat, IPS) niet schadelijk is. Volgens ons is het dat wel, zegt de Ecuadoraanse regering. Ecuador nodigt VN-rapporteurs uit om de grenszone te komen bezoeken en wil dat Colombia meewerkt aan de vijf wetenschappelijke studies die de Verenigde Naties voorstellen en die het effect van de sproeibeurten nagaan op de menselijke gezondheid, het milieu en de voedingsgewassen.

Iets meer dan een jaar geleden, op 7 december 2005, tekenden Carrión en zijn toenmalige Colombiaanse ambtsgenoot een akkoord om de sproeivluchten op te schorten tot onafhankelijke studies hadden uitgemaakt of en in welke mate ze schadelijk zijn. In de plaats zou Colombia grondteams uitsturen die de cocastruiken met de hand zouden verdelgen. Maar daar kwam niets van in huis, en Colombiaanse presidentt Alvaro Uribe beval volgend week de sproeivluchten te hervatten.

Colombia heeft dat tegen het akkoord in op zijn eentje beslist, zegt toekomstig Buitenlandminister van Ecuador María Fernanda Espinosa. Zij citeert wetenschappers uit Quito die wijzigingen op celniveau vonden die geboorteafwijkingen en genetische schade veroorzaken. “We zijn werkelijk bezorgd.”

Uribe zei de pers in eigen land afgelopen weekend dat hij de handmatige vernietiging van cocaplanten niet uitsluit, zolang zo’n 10.200 hectare eerst worden besproeid. Colombia is de grootste producent van cocaïne dat uit coca gewonnen wordt. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.