Een op vier Brusselse restaurants serveert bedreigde vis

Minstens een op de vier Brusselse restaurants serveert vissoorten die op de lijst met bedreigde diersoorten staan. Dat blijkt uit onderzoek van de online restaurantgids Fish2Fork.

Brussel, de stad waar beslist wordt over de regels voor de Europese visserij, blijkt zelf bijzonder slecht te scoren. Fish2Fork onderzocht de menu’s van in totaal 76 restaurants in Brussel en vond bij 26 procent minstens een van de ernstig bedreigde soorten, zoals blauwvintonijn, paling of heilbot.

Naar schatting 82 procent van alle visbestanden ter wereld wordt te intensief bevist of is bedreigd, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Soorten die daar het slachtoffer van zijn, zoals de kabeljauw, zwaardvis, Atlantische zalm en zeewolf, zijn dagelijks te vinden op de Brusselse menukaarten.

Onzekerheid

Het rapport voor Brussel is hard, maar de werkelijke situatie is mogelijk nog veel erger, zegt Fish2Fork, omdat enkel die restaurants meegeteld werden waarvan zeker is dat ze de bewuste vissoorten aanbieden. Nog eens zoveel restaurants weten zelf niet goed waar hun vis vandaan komt of ze communiceren daar niet duidelijk over op hun menu. Daardoor is het goed mogelijk dat zelfs tot de helft van de restaurants foute vis serveren, zegt de organisatie. Voor sommige soorten is er een groot verschil tussen gekweekte of gevangen vis, en “thon rouge” kan zowel gebruik worden voor geelvintonijn als de ernstig bedreigde blauwvintonijn.

In de onlinegids telt Brussel voor elk goedgekeurd restaurant vijf zaken die een rode vis krijgen, en dus foute vis serveren of geen duidelijke informatie geven. Een erg lage score, want in Groot-Brittannië bijvoorbeeld zijn er meer restaurants met een blauw visje dan dat er afgekeurde zaken zijn.

Liefde voor paling

“Mogelijk zijn daarvoor culturele oorzaken, zoals de Belgische voorliefde voor de ernstig bedreigde paling”, zegt Charles Clover van Fish2Fork. “Maar ik vermoed ook dat Brussel een ‘rode vis-zone’ geworden is omdat zakenlui, politici en ambtenaren van over de hele EU de vis bestellen die ze thuis gewend zijn te eten, en zo alle onduurzame vispraktijken uit de hele Unie meebrengen.”

Milieuorganisaties pleiten voor een striktere regelgeving om het probleem aan te pakken. De restaurantbezoeker hecht belang aan duurzame vis op zijn of haar bord, maar beschikt niet over de nodige kennis, zegt Uta Bellion van Ocean2012. “We kunnen niet wachten tot de consument een deskundige wordt”, zegt ze. “We moeten kunnen vertrouwen op de vis die we kopen in winkels en restaurants. Om daar zeker van te zijn, is er beleid nodig.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.