Eerste "vrije" verkiezingen in Sri Lanka

Op 8 april kiezen de Sri Lankanen een nieuw parlement. Het zijn de eerste parlementsverkiezingen sinds het einde van de burgeroorlog tussen de Sri Lankaanse regering en de Tamiltijgers. President Mahinda Rajapaksa’s partij wordt getipt als grote winnaar.
De Sri Lankaanse bevolking kan voor het eerst gaan stemmen zonder gevaar voor aanslagen. In mei 2009 kwam er na 26 jaar een einde aan de burgeroorlog tussen regeringstroepen en de Tamiltijgers. De Tamiltijgers verloren de oorlog en de strijdbijl werd begraven.
Op 8 april krijgen de Tamils de gelegenheid om een nieuwe stem te vinden voor hun gemeenschap. Drie decennia lang communiceerden de Tamiltijgers met wapens, nu krijgen ook zij de kans op een zitje in het parlement, zo meldt Al Jazeera. Tamilese politieke partijen konden de afgelopen weken ongehinderd campagne voeren in Sri Lanka.

Oproep van de president


Ook president Mahinda Rajapaksa voerde de voorbije weken uitgebreid campagne. Rajapaksa won in januari nog de presidentsverkiezingen en ook zijn partij, de Vrijheidspartij (UPFA), staat er op 8 april goed voor.
Tijdens de campagne richtte de president zich tot zijn volledige bevolking: ‘Stop met het etnische denken en wees niet racistisch’. Ook beloofde hij een economische heropleving voor Sri Lanka. ‘We versloegen de samenzwering die ons land wou opsplitsen, nu is het aan Sri Lanka om het wonder van Azië te worden’, aldus Rajapaksa op de laatste campagnedag.

Oneerlijke strijd


Volgens Ranil Wickremesinghe, voormalig eerste minister en lid van de Verenigde Nationale Partij (UNP), de grootste oppositiepartij in Sri Lanka, verloopt de campagne van UPFA alles behalve fair. ‘Rajapaksa gebruikte voor zijn campagne overheidsvoertuigen en gebouwen én hij domineerde de media, dat is onwettig. Maar dat is niet alles, hij sloot zijn grootste politieke rivaal op, waardoor de oppostie uit elkaar viel.’
Deze “politieke rivaal” is Sarath Fonseka, hij verloor in januari de presidentsverkiezingen tegen Rajapaksa. Twee weken na de verkiezingen werd Fonseka opgepakt op verdenking van corruptie en pogingen om de regering omver te werpen. De arrestatie betekende ook het einde van de flinterdunne banden tussen de verschillende oppositiepartijen. Want zij zagen Fonseka als hun gezamenlijke leider. Ook Wickremesinghe beschouwt de afwezigheid van een leider als de oorzaak van de zwakke oppositie.

Internationale bezorgdheid


Niet alleen de oppositiepartijen spreken van een oneerlijke strijd. Een journaliste van Al Jazeera was getuige van niet al te correcte handelswijzen. Zij zag hoe medewerkers van Rajapaksa zakker rijst uitdeelden met zijn foto op. Een slimme manier om de bevolking te overtuigen nu de voedselprijzen met de helft gestegen zijn.
De journaliste vreest voor de uitslagen van de verkiezingen. Want als Rajapaksa’s partij twee derde van de zetels haalt, heeft hij de nodige meerderheid om wetten kunnen veranderen. Zo zou hij niet alleen langer dan twee ambtstermijnen kunnen zetelen, maar ook zijn macht nog meer uitbreiden dan nu al het geval is.

20.000 ordetroepen


Ongeveer 14 miljoen Sri Lankanen zijn stemgerechtigd. Zij kunnen stemmen voor 7620 kandidaten van 36 verschillende politieke partijen en 310 onafhankelijke groeperingen.

Hoewel de Tamiltijgers verslagen zijn, is er sprake van sterke veiligheidsmaatregelen, zo meldt France24. Ongeveer 20.000 ordetroepen zouden paraat staan om in te grijpen indien nodig. Zij moeten de politie bijstaan aan de kiesbureaus in het hele land. De eerste resultaten van de verkiezingen worden op 9 april verwacht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.