Eerste vrouwelijke president voor Costa Rica

Laura Chinchilla mag zich sinds zaterdag 8 mei de nieuwe president van Costa Rica noemen. In februari werd ze verkozen als opvolgster van haar partijgenoot Oscar Arias en zaterdag mocht ze eindelijk de eed afleggen.
  • US Embassy Op 8 februari 2010 werd de 51-jarige Laura Chinchilla verkozen tot nieuwe presidente van het Centraal-Amerikaanse Costa Rica. US Embassy
Op 8 februari 2010 werd de 51-jarige Laura Chinchilla verkozen tot nieuwe presidente van het Centraal-Amerikaanse Costa Rica. Ze won de presidentsverkiezingen met maar liefst 47 procent van de stemmen, 20 procent meer dan Otto Guevarra die tweede werd. Uitzonderlijk aan de verkiezingsuitslag was vooral het feit dat ze in al de zeven provincies een meerderheid behaalde.
Chinchilla van de Partido Liberación Nacional (PLN) volgt haar partijgenoot Oscar Arias op. Arias is twee maal president geweest van Costa Rica en kreeg in 1987 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij wordt door vele Costa Ricanen geprezen om zijn diplomatie en inzet bij bilaterale betrekkingen.
Laura Chinchilla is de eerste vrouwelijke president van Costa Rica en de vijfde van Zuid-Amerika. Ze wordt voorafgegaan door: Cristina Kirchner in Argentinië, Michelle Bachelet in Chili, Mireya Moscoso in Panama en Violeta Chamorro in Nicaragua.

Inhuldigingsspeech


In haar inauguratietoespraak zaterdag maakte Chinchilla duidelijk welke programmapunten zij belangrijk vindt. ‘We gaan werken aan een veiliger Costa Rica. Een veilig land dat onderwijs, gezondheidszorg, onderdak en kinderzorg biedt, maar ook een land met een welvarende en competitieve economie en een schone, groene industrie’, aldus Chinchilla.
Op internationaal vlak is regionale integratie het belangrijkste programmapunt van Chinchilla. Ze wil de plooien tussen de internationale gemeenschap en Honduras gladstrijken. Deze internationale relaties zijn achteruitgegaan sinds de coup die vorig jaar plaatsvond in Honduras.

Agendapunten


In haar speech benadrukte de kersverse president ook dat ze de strijd tegen drugshandel ging opvoeren. Costa Rica is al jaren een doorvoerhaven voor drugs van Zuid-Amerika naar Noord-Amerika.
Op economisch vlak gaat Chinchilla grotendeels de koers van haar voorganger blijven volgen. Ze is een groot voorstander van vrije handel en wil ook de nauwe economische contacten met onder andere Amerika en China blijven onderhouden. Ze vermeed tijdens haar speech wel onderwerpen als belastinghervorming, een punt waar tijdens haar campagne veel kritiek op kwam, zo staat op Telesurtv.net.
Op enkele vlakken zorgt Chinchilla wel voor een breuk met haar voorganger. Zo beloofde ze een inclusieve regering, een regering waarin veel overleg wordt gepleegd met oppositie. Na haar inhuldigingsspeech riep de presidente dan ook al haar rivalen van de verkiezingen op het podium om aan te tonen dat zij ook nog een rol spelen.

Natuur centraal


Wat er het meeste opvalt aan de campagne van Chinchilla is haar inzet voor het milieu. Na haar beëdiging vatte ze al onmiddellijk de koe bij de horens en ondertekende een actieplan dat onder andere de sluiting van alle open mijnen in het hele land inhoudt.
Dit actieplan heeft directe gevolgen voor Canada’s Industria Infinito. Deze firma heeft een erg controversieel goudmijnproject vlak bij de Nicaraguaanse grens. Er kwam veel kritiek op dit project omdat er 200 hectare regenwoud zou verdwijnen en het werd dan ook één van de belangrijkste programmapunten van Chinchilla.

Demonstratie tijdens inauguratie


Tijdens de inhuldiging van Chinchilla kwamen er ook heel wat tegenstanders op straat. Zij protesteerden onder andere tegen de conservatieve ideeën van de presidente. Zo is Chinchilla een tegenstander van abortus en ze is ook sterk gekant tegen het homohuwelijk. Ook haar nabijheid bij de kerk kan op heel wat tegenstand rekenen. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.