Egyptische opstand maakt Gazastrook onrustig

De opstand in Egypte krijgt ook navolging in de Gazastrook. Jongeren roepen er op tot een betoging op 11 februari. Het aanzwellende protest maakt de machthebbers van de islamistische beweging Hamas nerveus.

  • Reuters Een anti-Moebarakprotest voor de gebouwen van de Egyptische diplomatie in Gaza-stad Reuters

De regering van de Gazastrook organiseerde eerder zelf een solidariteitsbijeenkomst met de Egyptische opstand, maar tolereert geen spontane acties met dezelfde bedoeling. Bij een sit-in van een kleine groep van journalisten en bloggers in Gaza-stad werden vorige week zes vrouwen en acht mannen opgepakt. Twee van de vrouwen, bekende critici van het regime, werden geslagen.

“Ik hoorde via Facebook over de actie”, zegt Mahmoud, die zijn volledige naam niet vermeld wil zien. “Ik wilde deel uit maken van iets, de Egyptische bevolking op een of andere manier helpen.” De officiële solidariteitsbijeenkomst vond Mahmoud maar niets. “Veel bewegingen hier namen er aan deel, maar de meeste jongeren maken geen deel uit van die organisaties. Ik wilde iets doen dat van mezelf uitging.”

Net als andere deelnemers aan de sit-in werd Mahmoud opgepakt door agenten in burger. Hij werd pas uren later vrijgelaten. Zijn telefoon kreeg hij pas twee dagen later terug. Mahmoud gelooft dat hij niet geslagen werd omdat een familielid van hem voor de regering werkt.

Revolutie

Er zijn ook pogingen om de onrust politiek uit te buiten. Niemand weet wie achter de pagina zit die op 28 januari op Facebook verscheen en die lijkt op te roepen tot een revolutie in Gaza. Op de pagina werd 11 februari uitgeroepen tot een dag van protest tegen de regering van Hamas. Ma’an News, een Palestijns nieuwsagentschap, zegt dat medewerkers van Fatah er meermaals op hebben aangedrongen over de actie te berichten. Fatah is de beweging van president Mahmoud Abbas en heeft het voor het zeggen op de Westelijke Jordaanoever. Op 1 februari verscheen een andere pagina op Facebook waarin wordt opgeroepen tot een revolutie op de Westelijke Jordaanoever en het omverwerpen van president Abbas.

Ondanks de onduidelijkheid en de harde aanpak van de eerste actievoerders, lijken sommige jongeren in Gaza toch vastbesloten op 11 februari de straat op te trekken. “Ik behoor niet tot de organisatoren, maar ik heb er geen probleem mee deel te nemen en mijn stem te laten horen”, zegt Samah Ahmad el-Rawagh, een lesgeefster van een mensenrechtenorganisatie. “We hebben altijd één vijand gekend, de Israëlische bezetting. Maar nu hebben we er twee: de bezetting en de splitsing van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. We eisen dat er een einde komt aan die splitsing en dat er een datum komt voor verkiezingen. Jongeren moeten het recht hebben te stemmen en leiders te kiezen die hen vertegenwoordigen. Jongeren kunnen het verschil maken – we zijn goed voor meer dan de helft van de bevolking.”

Grens dicht

De precaire levensomstandigheden in de Gazastrook voeden het ongenoegen. De gebeurtenissen in Egypte hebben de ertoe geleid dat de grens tussen de Gazastrook en Egypte nu helemaal is dichtgegaan. De Egyptenaren die normaal helpen bij het smokkelen van brandstof en andere goederen waaraan gebrek heerst in de Gazastrook, zijn thuis of nemen deel aan de opstand.

Vanuit Israël worden sinds een vier jaar geleden ingestelde economische blokkade maar beperkte hoeveelheden brandstof ingevoerd in de Gazastrook, en die brandstof is veel te duur voor de meeste bewoners. Veel meer diesel en benzine werd via Egypte binnengesmokkeld. Maar zelfs voor de opstand in Egypte kreeg de Gazastrook slechts de helft van de brandstof binnen die de bewoners eigenlijk nodig hebben.

Ook mensen kunnen voorlopig de grens niet meer over. Tot 30 januari konden Palestijnen vijf dagen per week naar Egypte reizen via de grenspost van Rafah. Gemiddeld maakte per dag een 400-tal inwoners van de Gazastrook daar gebruik van – vooral patiënten die in Egypte een dringende behandeling moesten ondergaan en mensen die familie in het buitenland wilden bezoeken. Maar nu is de grens dicht;  de grenspolitie en het overige personeel van de Egyptische grenskantoor zijn nergens te bespeuren. Dat houdt ook in dat veel Palestijnse reizigers hun land niet weer in kunnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.