El Salvador zoekt verdwenen migranten met DNA-databank

El Salvador spoort vermiste emigranten in Mexico en de VS op met behulp van een genetische databank. Ook Honduras werkt aan zo’n gegevensbank.

Het Comité van Familieleden van Overleden en Vermiste Migranten van El Salvador (Cofamide) is erin geslaagd een databank met genetisch materiaal op te zetten. Het kreeg daarvoor de hulp van het Argentijnse Team voor Forensische Antropologie (EAAF) en de regering van El Salvador.

De gegevensbank maakt identificatie van verdwenen migranten mogelijk. “Voor familieleden groeit daardoor de hoop dat ze vermiste emigranten terugvinden”, zegt Lucy de Acevedo, secretaris-generaal van Cofamide.

Dankzij de 143 stalen die al zijn verzameld sinds vorig jaar, zijn twee mannen en twee vrouwen uit El Salvador geïdentificeerd in Arizona, in de Verenigde Staten. In Pima, een plaatsje in Arizona, bevinden zich de resten van vijfhonderd niet geïdentificeerde migranten.

Tienduizenden Centraal-Amerikanen

Elk jaar trekken tienduizenden Centraal-Amerikanen door Mexico naar de Verenigde Staten. Ze beschikken niet over geldige documenten en maken gebruik van mensenhandelaars, zogeheten coyotes. Vaak worden ze het slachtoffer van diefstal, ontvoering, mishandeling en zelfs moord, zowel door de Mexicaanse politie als door misdaadbendes.

Vorig jaar slaagden minstens 130.000 Centraal-Amerikanen erin de VS te bereiken, zegt het Nationaal Instituut voor Migratie in dat land.
De verdwijning van migranten neemt sinds 2000 toe als gevolg van scherpere controles aan de grens tussen Mexico en de VS en de toenemende activiteit van Mexicaanse misdaadbendes. Op 23 augustus 2010 werden in één klap 72 migranten vermoord in de noordoostelijke deelstaat Tamaulipas.

Honduras

Ook Honduras werkt aan een gegevensbank met genetisch materiaal. In januari werden daarvoor de eerste stappen gezet.

“We zijn getuigenissen en documenten aan het verzamelen”, zegt Lidia de Souza, coördinator van de organisatie Pastoral de la Movilidad Humana de Honduras. “We hopen deze maand nog met het nemen van stalen te beginnen.”

De organisatie werkt samen met de Netwerk van Comités van Migranten en Familieleden van Honduras, het Nationaal Forum van Migraties en het EAAF.

De Souza maakt deel uit van de Karavaan van Moeders die kun Kinderen in Transit Zoeken. De karavaan bestaat uit ouders van vermiste migranten uit Honduras en Nicaragua. De groep vertrok op 29 oktober en doorkruist negen Mexicaanse deelstaten om over hun zoektocht te informeren en te waarschuwen voor misbruiken tegen migranten zonder papieren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.