Elektronisch stemmen moet verkiezingsfraude voorkomen

De belangrijkste oppositiepartij van Kameroen, het Sociaal Democratisch Front (SDF), dreigt de verkiezingen op 11 oktober te verhinderen als een eerlijk verloop ervan niet gegarandeerd kan worden. Om fraude te voorkomen, wil de oppositie elektronisch stemmen invoeren.

Als we transparante en geloofwaardige verkiezingen willen, dan zullen we het stemmen moeten automatiseren. Anders kunnen we de verkiezingen beter uitstellen, zegt John Fru Ndi, leider van het de SDF.

Sinds in 1991 het meerpartijenstelsel opnieuw werd geïntroduceerd in Kameroen, werden twee presidentsverkiezingen gehouden. Allebei werden ze gewonnen door Paul Biya, die al sinds 1982 aan de macht is en in oktober opnieuw meedoet aan de verkiezingen. Beide keren waren er beschuldigingen van fraude.

Het nut van stemmachines wordt door de overheid niet ontkend. Maar functionarissen zeggen dat computers alleen gebruikt kunnen worden in combinatie met identiteitskaarten. En die kunnen onmogelijk op zo’n korte termijn gedistribueerd worden. Het eigenlijke probleem is het verkrijgen van geboortebewijzen en identiteitskaarten, zegt Gregoire Owona, medewerker van de regerende Rassemblement Démocratique du Peuple Camerounais (RDPC). We zijn bezig met automatisering, maar dat proces kost 16 miljoen dollar. Dat hebben we niet en niemand wil het ons lenen, aldus Owona. Een overheidsfunctionaris die anoniem wil blijven, zegt echter dat de overheid nooit een verzoek tot financiering heeft gedaan aan donors.

Volgens computerdeskundige Djeukam Tchameni, voorzitter van de Beweging voor Democratie en Onderlinge Onafhankelijkheid, is een geautomatiseerd stemsysteem voor de verkiezingen van 11 oktober wel degelijk mogelijk. We praten hier over stemlijsten voor maximaal acht miljoen kiezers. We kunnen de stemlijsten automatiseren en ze zo beschikbaar stellen aan alle Kameroenezen, zegt Tchameni. Het probleem is dat het ontbreekt aan politieke wil.” Maar zelfs elektronisch stemmen is volgens Tchameni geen garantie voor smetteloze verkiezingen, omdat de stemlijsten vaak selectief worden samengesteld.

In Kameroen wordt door de oppositie al enkele maanden gedemonstreerd voor elektronische verkiezingen. De campagne wordt steeds harder. Op 20 augustus werd John Nkontey, een functionaris van de SDF, vermoord in het district Balikumbat. RDPC-lid Doh Gah Gwanyin is een van de hoofdverdachten. Nkonteh zou vermoord zijn nadat hij klaagde over geknoei met de registratie van kiezers.

De oppositie zit echter ook met problemen in eigen gelederen. Om de huidige president te verslaan, is een gezamenlijk optreden noodzakelijk. Maar de oppositie slaagt er niet in om één kandidaat naar voren te schuiven. Eerder deze maand stapte Fru Ndi uit een coalitie van oppositiepartijen, nadat de Union Démocratique du Cameroun (UDC) Adamou Ndam Njoya naar voren schoof als presidentskandidaat. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.