‘Er komt zeker een verdrag tegen het gebruik van clustermunitie’

Afgevaardigden van meer dan honderd landen zijn maandag in Dublin begonnen aan onderhandelingen over een verdrag tegen het gebruik van clustermunitie. ‘Straks kunnen ook de afwezige landen deze munitie niet meer gebruiken.’
De bedoeling van de onderhandelingen is te komen tot een verdrag dat landen ertoe verplicht nooit meer clustermunitie te gebruiken, te ontwikkelen, te produceren en te verhandelen. Hildegarde Vansintjan, advocacy officer van Handicap International, is terplaatse en volgt de onderhandelingen op de voet.
Denkt u dat de deelnemende landen een akkoord zullen bereiken over een internationaal verbod voor het gebruik van clusterbommen?
Vansintjan:
Absoluut, ik ben er zeker van dat we tot een goed verdrag zullen komen. De eerste versie die in februari werd opgesteld  in Wellington, Nieuw-Zeeland was al heel sterk. Het luik over steun aan slachtoffers kan allicht nog worden aangescherpt.
Het is trouwens heel opvallend dat de landen die pertinent tegen het gebruik van clusterbommen zijn, een positieve invloed hebben op landen die eerder pleitten voor uitzonderingen. De grote meerderheid van de landen is gewonnen voor een comprehensief verbod op clustermunitie.
Doelt u op ‘uitzonderingen’ voor de zogenaamde ‘slimme’ clusterbommen die zichzelf uitschakelen of vernietigen zodat er geen burgerslachtoffers vallen?
Vansintjan:
 We mogen eigenlijk niet spreken over ‘slimme’ clustermunitie. Tijdens de conferentie werden genoeg argumenten en voorbeelden aangehaald om te bewijzen dat de ‘slimme clusterbom’ niet bestaat. Clustermunitie moet worden verboden omdat dit wapen geen onderscheid maakt tussen militaire en burgerlijke doelwitten en in het verleden al veel doden en gewonden geëist heeft. We hoorden vandaag een Libanese vader die vertelde hoe zijn vijfjarig zoontje dodelijk gewond raakte na het oprapen van clustermunitie in het park tijdens een feestje voor zijn verjaardag. Na het horen van deze getuigenis weet je wel zeker: deze gevaarlijke wapens moeten uit de wereld gebannen worden.
In hoeverre is het een probleem dat ondermeer China, India, Pakistan, Rusland en de Verenigde Staten –die op grote schaal clustermunitie produceren en opslaan- niet op de conferentie aanwezig zijn?
Vansintjan:
Ze zijn niet aanwezig op de conferentie omdat ze gekeerd zijn tegen een verbod. Hun tegenstand is een probleem, niet hun afwezigheid hier. Nu zijn ze immers niet in staat om het verdrag af te zwakken, eisen te stellen of andere landen te beïnvloeden met pro-argumenten voor het gebruik van clusterbommen. Als meer dan honderd landen een consensus bereiken over een verbod op clustermunitie, betekent dit een veroordeling van dit wapen door de internationale gemeenschap. Dan zal het moeilijk worden om het nog te gebruiken, zelfs voor diegenen die gekant zijn tegen het verbod.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.