Eritrea stapt uit Oost-Afrikaans vredesblok

Eritrea verlaat de Oost-Afrikaanse Intergouvernementele Autoriteit voor Ontwikkeling (IGAD) omwille van een meningsverschil met buurland Ethiopië over de te volgen weg in het Somalische vredesproces. Een kaakslag voor eerder geleverde diplomatieke vredesinspanningen.
Somalië is al decennialang verwikkeld in een burgeroorlog die steeds uitzichtlozer wordt. Dit weekend laaide het geweld weer op na een confrontatie tussen Het Ethiopische leger en islamitische rebellen in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Sinds het hernieuwde offensief eind maart lieten al meer dan duizend inwoners het leven.
Sommige waarnemers hoopten dat de Inter Governemental Authority on Development (IGAD), een regionaal samenwerkingsverband tussen de Oost-Arikaanse buurlanden Kenia, Soedan, Somalië, Ethiopië, Oeganda, Eritrea en Djibouti, voor een uitweg zou kunnen zorgen. Nu Ertitrea opstapt, lijkt een oplossing voor het aanslepende conflict verder af dan ooit.

Macht


Sinds de val van de Somalische dictator Siad Barre in 1991 heeft Somalië geen effectief centraal bestuur meer. Die chaos heeft tot steeds grotere inmenging van buitenlandse machten geleid. Zo steunen de VS de Somalische regering -in feite een coalitie van krijgsheren- in hun conflict met de milities van de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIR) die in juni 2006 orde op zaken stelden in Mogadishu. Ze verantwoorden die inmenging met een verwijzing naar vermeende banden tussen de UIR en Al-Qaeda.
Ook buurlanden Ethiopië en Eritrea bemoeien zich met het Somalische geweld. Ze leven onderling op gespannen voet sinds een grensoorlog van 1998-2000 over de doorgang voor Ethiopië naar de Rode Zee, en exporteren dat conflict nu naar Somalië. Ethiopië vreest dat de Islamitische Raden dromen van een groot-Somalië, met onder meer etnisch Somalische Ethiopiërs. De UIR krijgt dan weer steun uit het Eritrese kamp. Ook zouden rijke individuen uit Saudi-Arabië en andere Golfstaten aanzienlijke financiële steun verschaffen.
Ethiopië verwijt Eritrea wapens te leveren aan de islamisten, terwijl Eritrea Ethiopië ervan beschuldigt Somalië illegaal te bezetten, geruggensteund door de VS en onder het mom van vredeshandhaving.
President Abdullahi Yusuf Ahmed kreeg in het verleden ook al steun uit Ethiopië om Siad Barre af te zetten. Nu hij deze hulp opnieuw inroept tegen de moslimmilities, zien velen hem niet langer als een betrouwbare president, maar eerder als pion van Ethiopië.

In onevenwicht


Het vertrek van Eritrea veroorzaakt een aanzienlijke verhoging van de Ethiopische invloed in de Intergouvernementele Autoriteit voor Ontwikkeling. De vrees is dat andere landen in de organisatie hun vertrouwen in de IGAD zullen verliezen door het ontstane regionale onevenwicht. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.