ETA overtuigt bijna niemand

De meeste politieke partijen in Spanje eisen dat ETA zijn wapens inlevert en definitief aan het geweld verzaakt. Ze reageren daarmee op het communiqué dat de Baskische terreurgroep gisteren (maandag) verspreidde. ETA kondigt daarin een permanent staakt-het-vuren aan en vraagt de overheid te onderhandelen.

In zijn verklaring, die in de Baskische digitale krant Gara gepubliceerd is, stelt de ETA voor het Baskische “conflict” op te lossen via een democratisch proces “met de wil van het Baskische volk als belangrijkste referentie en de dialoog en onderhandeling als instrumenten.”

Fernando de Salas, ererector van de Sociedad de Estudios Internacionales, een Spaans privé-instituut dat rond internationale conflicten werkt, noemt het communiqué interessant maar onvoldoende. “Het eerste wat de ETA moet doen, is de wapens inleveren en aanvaarden dat gecontroleerd wordt dat ze nooit meer geweld gebruikt. Baskenland wordt net zoals de rest van Spanje bestuurd volgens democratische normen die toelaten politieke ideeën te verkondigen en verdedigen bij verkiezingen, zonder iemand uit te sluiten.”

De socialist Alfredo Pérez Rubalcaba, minister van Binnenlandse Zaken en mogelijk opvolger van premier José Luis Rodríguez Zapatero, zei op een persconferentie dat de verklaring van de ETA “niet het einde is waarop de samenleving hoopt.” Volgens Rubalcaba eist de samenleving dat er ” onomkeerbaar en definitief” een eind komt aan het ETA-geweld.

Ángeles Pedraza, voorzitter van de Vereniging van Slachtoffers van het Terrorisme (AVT), stelt dat het communiqué electoraal geïnspireerd is. Volgens Pedraza heeft het de bedoeling het buiten de wet gestelde Herri Batasuna, de politieke arm van de ETA, aan de gemeenteraadsverkiezingen van mei te laten deelnemen.

Laatste aanslag

In Spanje zijn de meesten het erover eens dat de ETA er nooit slechter heeft voorgestaan. De organisatie werd meer dan een halve eeuw geleden opgericht. In die periode verloren meer dan negenhonderd mensen het leven bij ETA-acties.

De laatste aanslag in Spanje vond plaats op 30 juli 2009 op de Balearen. Toen kwamen twee leden van de Guardia Civil om door een autobom. In maart vorig jaar kwam een Franse politieagent om bij een schietpartij met ETA-leden in de buurt van Partijs.

De laatste jaren pleegde de ETA steeds minder aanslagen en steeds meer kopstukken belandden achter de tralies. Vorig jaar werden ook meer dan honderd militanten opgepakt.
Een van de ETA-eisen is de vrijlating van al haar leden. Zowel de politieke partijen als de familieleden van de slachtoffers verzetten zich daartegen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.