Ethiopië buigt Nijl af voor megadam

Ethiopië is gisteren, dinsdag 28 mei, begonnen met het ombuigen van een deel van de Nijl. De bedoeling is plaats te maken voor de bouw van een megadam die het land moet voorzien in zijn groeiende energiebehoefte. De stroomafwaarts gelegen landen Egypte en Soedan maken zich zorgen over mogelijk negatieve effecten op hun watertoevoer.

  • Ethiopian Electric Power Corporation De Great Ethiopian Renaissance Dam, die momenteel gebouwd wordt op de Blauwe Nijl, is het grootste hydro-elektriciteitsproject in Afrika. Ethiopian Electric Power Corporation

De Great Ethiopian Renaissance Dam, een project van meer dan 3,6 miljard euro, zal zich situeren in de Benishangul-Gumuz regio die grenst aan Soedan. De waterkrachtcentrale wordt momenteel gebouwd op de Blauwe Nijl, een van de twee grote zijrivieren van de langste rivier ter wereld.

‘De dam wordt gebouwd in het midden van de rivier dus we kunnen geen constructiewerk uitvoeren terwijl de rivier stroomt’, vertelde Mihret Debebe van het staatsbedrijf Ethiopian Electric Power Corporation aan persagentschap Reuters. ‘Het doel is om de rivier een paar meter om te leiden en dan terug naar zijn natuurlijke route te laten stromen.’

Zorgen en verwijten

De constructie van de dam ligt aan de basis van een dispuut met Egypte en Soedan. Ongeveer 84 procent van al het water in de Nijl is afkomstig uit Ethiopië. De twee landen vrezen dan ook dat het project de hoeveelheid water in de rivier drastisch zal doen dalen. Ze wijzen erop dat Ethiopië  een koloniaal verdrag uit 1959 overtreedt. Die overeenkomst bepaalt dat Egypte en Soedan samen recht hebben op 90 procent van al het water in de Nijl. De Ethiopische regering werpt tegen dat het verdrag geen rekening houdt met de behoeften van de vijf andere Nijlstaten die zich stroomopwaarts bevinden.

Bovendien verwijt de Ethiopische regering Caïro dat het andere landen onder druk zou zetten om niet te investeren in de dam. Om die reden zal het project hoogstwaarschijnlijk volledig gefinancierd worden door de Ethiopische staat.

Egyptische afhankelijkheid

Vooral Egypte heeft recht en reden om projecten te vrezen die ervoor kunnen zorgen dat minder water zijn richting uitstroomt. Het land is namelijk voor 95 procent van zijn watervoorzieningen afhankelijk van de Nijl. Egypte benadrukt zelf dat het, in tegenstelling tot andere Nijlstaten, geen alternatieve waterbronnen klaar heeft staan en dat zijn bevolking van 90 miljoen inwoners sterk blijft groeien.

Delen met de buren

De Ethiopische regering deed de voorbije dagen haar best om de Egyptische en Soedanese gemoederen te bedaren. ‘De constructie van de dam komt oeverstaten ten goede, gebruikt de rivierstroom op een eerlijke en billijke manier en brengt geen enkel land enige schade toe’, zei energieminister Alemayehu Tegenu in een toespraak.

Premier Demeky Mekonin benadrukt dat de hele regio voordeel kan halen uit de waterkrachtcentrale. Volgens de overheid zal de afgewerkte dam in staat zijn om 6.000 megawatt aan energie op te wekken (wat gelijk staat aan de productiecapaciteit van minstens 6 kerncentrales). Volgens Mekonin is dat meer dan genoeg om niet enkel Ethiopië maar ook buurlanden te voorzien van elektriciteit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.