"EU moet biobrandstofdoelen bijstellen"

Wetenschappers die de Europese beleidsmakers moeten adviseren, roepen op om de biobrandstofdoelstellingen bij te stellen. In een nieuw stuk noemen ze de Europese plannen “overambitieus”.
Als onderdeel van de maatregelen tegen klimaatverandering kwamen de Europese regeringen in 2006 overeen dat 10 procent van de behoefte in de vervoerssector in 2020 gedekt moet zijn met brandstoffen uit landbouwgewassen.
In een nieuw discussiestuk noemt het wetenschappelijk comité van het European Environment Agency die doelstelling “overambitieus”. Aanbevolen wordt om de plannen uit te stellen, totdat duidelijk is wat de uitkomsten zijn van een omvangrijk onderzoek naar de voor- en nadelen van biobrandstoffen.
In januari bleek al dat onderzoekers van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie tot de conclusie waren gekomen dat de kosten van het halen van de doelstellingen de winst “vrijwel zeker” overstijgen. JRC zette vraagtekens bij de Europese focus op transport en stelde dat het wellicht beter zou zijn landbouwproductie in te zetten voor het opwekken van energie in plaats van voor biobrandstoffen.
Volgens het nieuwe discussiestuk is het, om de vereiste 10 procent te halen, nodig om op grote schaal biobrandstof te importeren uit landen buiten de EU. Nu de groeiende productie van biobrandstoffen uit bijvoorbeeld palmolie bijdraagt aan de ontbossing in arme landen, is het moeilijk voor de EU om te controleren welke gewassen op een duurzame manier geteeld worden.
De onderzoekers suggereren ook dat de productie en het gebruik van biobrandstof in vergelijking met gewone benzine of diesel, weinig bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot die leidt tot de opwarming van de aarde. Het opvoeren van de biobrandstofproductie zou een aanslag kunnen doen op water, bodem, flora en fauna.
China en India
EU-voorzitter José Manuel Barroso zei eerder deze week te willen vasthouden aan het in 2006 gestelde doel. Hij was het ook niet eens met recente verklaringen van het Wereldvoedselprogramma en de Wereldbank, dat de stijgende vraag naar biobrandstof zou bijdragen aan de stijging van de voedselprijzen. Die stijging zou eerder veroorzaakt worden door slechte oogsten en de stijgende levensstandaard van de middenklasse in India en China.
Volgens Adrian Bebb van Friends of the Earth staat Barosso steeds meer alleen in die visie. “Hij leeft in een andere wereld en denkt dat hij het beter weet dan alle deskundigen op het gebied van voedselzekerheid. De 10 procent-doelstelling is onhoudbaar.” Hij suggereert dat het standpunt van de Commissie beïnvloed wordt door de lobby van bedrijven die hebben geïnvesteerd in biobrandstoffen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.