EU moet investeren in sterker Europees elektriciteitsnet

Op 14 februari bespreken EU-ministers onder leiding van het Deens voorzitterschap een ontwerpwetgevingsresolutie voor een trans-Europese energie-infrastructuur. Een sterker Europees elektriciteitsnetwerk moet de energie-efficiëntie van de EU opdrijven. “Slimme netten” vormen daarvan een belangrijk onderdeel, maar de voorwaarden daarvoor zijn nog niet vervuld.

Energie-efficiëntie

“Europa 2020” is de groeistrategie van de EU voor de komende tien jaar. Daarin werden vijf doelstellingen vooropgesteld om ervoor te zorgen dat de EU een duurzame en competitieve economie wordt en blijft in de wereld. Eén van de kerninitiatieven van het plan is het opdrijven van de energie-efficiëntie in Europa met 20 procent tegen 2020.

Maar in tegenstelling tot andere doelstellingen zoals de vermindering van de CO2-uitstoot, werd in verband met energie-efficiëntie nooit een bindende doelstelling opgesteld. Hierdoor zit de EU niet op schema, verklaart Martin Lidegaard, Deens minister van Energie. Het is dan ook van uiterst belang dat de EU tegen juni een bindend pakket maatregelen afspreekt, om alsnog de doelstelling te halen.

“Slimme netten”

De omschakeling naar een duurzame energie-economie vereist kennis en innovatie in elektriciteitsinfrastructuur. Om de klimaat-en energiedoelstellingen te halen moeten netwerken “slimmer” worden. Een slim netwerk is een elektriciteitsnetwerk dat het gedrag en acties van al zijn gebruikers kan integreren om op die manier een duurzame, economische en veilige bevoorrading te garanderen.

De EU heeft sterk ingezet op verschillende initiatieven rond slimme netwerken in heel Europa. Maar volgens verschillende actoren zijn deze netwerken in geen geval een gegarandeerd succes op de lange termijn. Zo kaart James Osborne, reporter bij European Energy Review, een aantal problemen aan. Er is nood aan een kader dat de juiste incentives voor investeringen in het systeem biedt, zegt hij. En consumenten moeten worden warmgemaakt om mee te werken aan het systeem van slimme netten. Ook het ontwikkelen van bedrijfsmodellen om zowel leveranciers en consumenten deel te doen nemen aan de transformatie tot een systeem van slimme netten, is een uitdaging.

Fossiele brandstoffen

Greenpeace vindt dat de EU nog steeds te veel nadruk legt op infrastructuur voor fossiele brandstoffen. De initiatieven die de EU neemt op het vlak van elektriciteitsnetwerken zijn onvoldoende, besluit Greenpeace.

Greenpeace directeur van het Europees energiebeleid Frauke Thies zegt: “EU energieministers bespreken investeringen die de klimaatdoelstellingen op lange termijn negeren. Doordat de EU prioriteit geeft aan de infrastructuur voor fossiele brandstoffen, verspilt men geld aan investeringen die in de toekomst irrelevant zullen zijn. In plaats daarvan moet de EU de focus verleggen op een sterker Europees elektriciteitsnet dat in toenemende mate schone en hernieuwbare energie in het systeem zal pompen. Op deze manier zal het energienetwerk efficiënter worden en tegelijkertijd zullen de kosten dalen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.