'EU neemt eindelijk standpunten Attac over'

De Europese Raad moedigt volgens verschillende media het Internationaal Monetair Fonds aan om de invoering van de globale heffing op wereldwijde financiële transacties te evalueren, een eis die Attac al sinds haar oprichting formuleert.
Met de globale heffing zou het gevaar op een nieuwe financiële crisis kunnen afgeremd worden.
‘Het is een enorm succes voor de sociale bewegingen en voor alle maatschappelijke groepen die zich sedert lang voor het indijken van het speculeren op de financiële markten en vooral voor het reguleren van die markten inspannen’, schrijft Eric Goeman van Attac Vlaanderen in onderstaand opiniestuk.

Politieke fictie


Het lijkt wel politieke fictie: Gordon Brown, dertien jaar lang al de trouwe schatbewaarder van de financiële en monetaire orthodoxie in Groot-Brittanië en Nicolas Sarkozy, een rechtsliberale Franse president, besluiten om de bankiersbonussen zwaar te belasten en gevenopdracht aan het IMF om alle mogelijkheden te onderzoeken, tot en met het heffen van een globale taks op alle financiële transacties.
Zijn Brown en Sarkozy overgelopen naar de beweging voor mondiale rechtvaardigheid?
Zij, en de andere politieke leiders, staan enerzijds oog in oog met een steeds luider klinkende afkeer van de publieke opinie tegenover de bonussencultuur van bankiers en managers, een publieke opinie waarvan een steeds groter deel ook twijfelt aan de “weldaden” van het kapitalisme.
Anderzijds worden ze geconfronteerd met de publieke schulden, de gaten in de begrotingen geslagen door de redding van de banksector door de overheden, terwijl zich aan de horizon reeds nieuwe sociale catastrofes aandienen (Dubai, Griekenland, Spanje,…).
Hoe kunnen ze de komende besparingsrondes in de sociale zekerheid en publieke diensten aan hun bevolkingen verkopen?
Door volop de kaart te trekken van de “morele” strijd tegen de graaicultuur van bankiers en aanverwanten gaan ze met tegenzin over tot regulering van die
graaicultuur door een politieke regulering van de financiële markten zelf.

Absurde en onhoudbare risico’s


‘Natuurlijk juicht Attac ook de taxering van de bonussen toe, net zoals wij ook de groeiende mondiale belangstelling voor ons politieke speerpunt: een belasting op financiële transacties, verwelkomen,’ zegt Eric Goeman, woordvoerder van Attac Vlaanderen.
‘Maar de grote schuldigen zijn natuurlijk niet de traders maar de aandeelhouders en de zeer rijken die hen gedwongen hebben om, zonder ooit rekening te houden met de sociale gevolgen, absurde en onhoudbare risico’s te nemen.
Enkel en alleen maar om hun korte termijnwinsten op te drijven. Daarom is het belangrijk de aandeelhouders te belasten en te reguleren want hun hebzucht drijft de graaicultuur van de traders aan.’

Geen sociaal doel


Het grote probleem zit niet in de bonussen, maar in de winsten van de banken, de financiële markten en de transnationale corporaties, winsten die geen enkel nuttig sociaal doel dienen.
Daarom blijft de Tobintaks, of Financiële Transactie Taks (FTT) zoals ze het nu noemen, ons belangrijkste speerpunt: omdat een taks op financiële transacties de meest speculatieve transacties zal verminderen.
De taks kan uiteindelijk de financiële markten stabiliseren en de ontwrichtende kracht ervan afremmen.
 
Een mondiale taks van 0,1% kan jaarlijks 400 miljard dollar opbrengen en zelfs zonder de VS zou een Europese taks nog steeds 180 miljard euro opleveren.
Opbrengsten die goed kunnen aangewend werden om de hoge werkloosheid, de honger in de wereld en de gevolgen van de klimaatverandering te bestrijden.

Zelf het voortouw nemen


In plaats van de verantwoordelijkheid aan het Internationaal Monetair Fonds over te laten, moet de EU zelf het voortouw nemen en eindelijk de Tobintaks, die trouwens reeds in juli 2004 in het Belgische parlement gestemd werd, of een Financiële Transaktie Taks binnen de EU invoeren.
Eric Goeman: ‘We moeten ons geen illusies maken, de tegenstand, zelfs de tegenaanval tegenover deze taks zal van de kant van de financiële wereld vandaag al losbarsten en de internationale machtige lobbymachines zullen hun sloopwerk zeker proberen verrichten.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.