EU voert steeds meer en giftiger afval uit

Door strenge en geharmoniseerde Europese regelgeving wordt steeds meer afval uitgevoerd om elders verwerkt of gestort te worden.

De cijfers komen van het Europese Milieuagentschap (EEA). Er wordt binnen de EU steeds meer afval getransporteerd, zegt de EEA, en ook steeds meer uitgevoerd over de Europese grenzen. Daar is ook heel wat gevaarlijk afval bij.

In 2008 en 2009 was er een dipje in die export, maar in 2011 werd meer afval dan ooit tevoren uitgevoerd. Een groot deel daarvan gaat naar Azië, waar de vraag naar recyclagematerialen groot is.

De EEA verwacht dat de handel in recycleerbare materialen verder zal groeien als gevolg van betere recyclagetechnologie, de schaarsheid van grondstoffen en groeiend bewustzijn over de waarde van afval.

Ook de handel in gevaarlijk afval zal naar alle waarschijnlijkheid groeien, zegt het agentschap. De strengere wetgeving dwingt landen immers om afval te laten verwerken in geschikte faciliteiten, en die zijn niet altijd in eigen land te vinden.

Schoner produceren

Het milieuagentschap roept de EU op om efficiënter te worden in het gebruik van grondstoffen. De Unie moet daarom nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen stimuleren die minder of minder gevaarlijk afval produceren.

“Europese landen exporteren meer afval dan ooit tevoren”, zegt EEA-directeur Jacqueline McGlade. “De handel in niet-gevaarlijk afval kan grotendeels als positief bestempeld worden, omdat het afval vaak naar plaatsen gaat waar het beter gebruikt kan worden. Maar we moeten het grotere plaatje niet uit het oog verliezen: in een wereld waar grondstoffen steeds schaarser worden, moet Europa vooral het volume aan afval drastische verminderen.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.