EU wil 40 procent minder broeikasgassen tegen 2030

De Europese Commissie wil de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent terugdringen tegen 2030. Milieuverenigingen spreken over een “slap akkoord” dat de wetenschappelijke data negeert.

Het akkoord komt er na heel wat gekibbel binnen de commissie. In navolging van Groot-Brittannië probeerde een deel van de commissarissen in de laatste uren nog te vermijden dat er een doelstelling werd vastgelegd voor hernieuwbare energie. Tevergeefs: er komt een doelstelling van 27 procent hernieuwbare energie tegen 2030, maar geen bindende doelstellingen per deelstaat.

Slap akkoord

Milieuverenigingen spreken van een “slap akkoord”, omdat de commissie niet consequent is. De EU wil immers de klimaatverandering onder de gevaarlijke drempel van 2 graden Celsius houden, maar daarvoor is een doelstelling van minstens 55 procent nodig, zeggen WWF, Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace in een gezamenlijk persbericht. “Bovendien laat de Commissie het na om ambitieuze bindende doelstellingen voor hernieuwbare energie en energiebesparing op te stellen voor de lidstaten.”

Het voorstel is volgens de organisaties ook een gemiste kans voor een betere luchtkwaliteit en creatie van nieuwe banen. Ze wijzen op een rapport van de Europese Commissie zelf dat stelde dat meer ambitieuze doelstellingen tegen 2030 in de hele EU negen miljoen levensjaren kunnen redden door minder luchtvervuiling en maar liefst 500.000 jobs extra kunnen creëren.

De organisaties pleiten voor drie bindende doelstellingen die doorvertaald moeten worden naar de lidstaten: 55% minder broeikasgassen, 45% hernieuwbare energie en 40% energiebesparing. Ze roepen de lidstaten met klem op om het klimaat- en energiepakket met de nodige ambitie te injecteren.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.