Europa en VS boycotten Zimbabwaanse handelsbeurs

Europese en Amerikaanse bedrijven boycotten de Zimbabwaanse International Trade Fair, ondanks de vorming van een regering van nationale eenheid vorig jaar.
De vorming van een regering van nationale eenheid in februari 2009, tussen de Zanu-PF van president Robert Mugabe, de MDC van de huidige premier Morgan Tsvangirai en de MDC-factie van Arthur Mutambara, werd gezien als een kans om de decennia oude handels- en investeringsimpasse tussen Zimbabwe en zijn vroegere belangrijke handelspartners te doorbreken.
Maar de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) blijven op hun hoede met betrekking tot de wankele coalitie. Dit omdat Mugabe weigert cruciale concessies te doen en ook secties van het politieke akkoord dat leidde tot de formatie van de regering, niet wil implementeren.
Eerder dit jaar breidde de EU sancties tegen Mugabe uit. De president, leden van zijn Zanu-PF en hun bedrijven mogen geen zaken doen met de EU.

Antidemocratisch


De handelsbeurs, die al langer dan zestig jaar bestaat, geldt vanouds als de investeringsbarometer van het land. Vorig jaar werd de beurs bijna afgelast, omdat potentiële en traditionele deelnemers weinig animo toonden om mee te doen.
Bedrijven uit landen zoals Duitsland deden voor de laatste keer in 2001 mee. Dat was voordat de relatie tussen Zimbabwe en het Westen verslechterde als gevolg van Mugabes harde, antidemocratische koers. Investeerders vertrokken uit Zimbabwe, met als argument het jarenlange vijandige economische beleid onder een van de langst zittende Afrikaanse leiders.
 
De Amerikaanse ambassade in Harare zegt niet te weten of er dit jaar Amerikaanse bedrijven meedoen, maar uit informatie van de beursorganisatie blijkt dat deze bedrijven afwezig zijn. Eind maart was 95 procent van de expositieruimte verhuurd, zegt Daniel Chigaru van de Zimbabwean International Trade Fair. Tegenover een plaatselijke krant verklaarde hij dat er dit jaar meer buitenlandse deelnemers zijn.
Van de veertien landen die zich aanmeldden voor de beurs, hebben India, Iran en Indonesië hun komst bevestigd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.