Europa klaagt Groot-Brittannië aan voor luchtvervuiling

De Europese Commissie is een juridische procedure gestart tegen Groot-Brittannië omdat het land er niet in slaagt de uitstoot van stikstofoxide terug te dringen, met name van dieselmotoren.

De Europese wetgeving legt sinds 2010 de uitstoot stikstofoxide (Nox) door de lidstaten aan banden. Stikstofoxide is de belangrijkste oorzaak van ozonvervuiling, die leidt tot ademhalingsproblemen en vroegtijdige overlijdens.

Vooral stedelijke gebieden lopen risico. In zestien Britse regio’s, waaronder Groot-Londen, werden de drempelwaarden echter stelselmatig overschreden. Het Britse Hooggerechtshof oordeelde al dat Londen voor 2025 de Europese richtlijnen niet zou halen, en dat de andere zones pas in 2020 in de regel zouden zijn.

Groot-Brittannië is niet het enige land dat de richtlijnen niet haalt. Verschillende lidstaten kregen een verlenging van de deadline, op voorwaarde dat ze een geloofwaardig actieplan konden voorleggen. Groot-Brittannië slaagde daar niet in.

De Europese Commissie beslist daarom dat het land zijn verplichtingen niet nakomt. De beslissing is meegedeeld in een formele brief, en Groot-Brittannië heeft twee maanden om daarom te antwoorden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.