Europa laat giftige stoffen in zonnepanelen toe

Het Europees Parlement staat het verwerken van het gevaarlijke cadmium in zonnepanelen expliciet toe. De sector van de hernieuwbare energie wordt immers uitgesloten van een richtlijn waarbij gevaarlijke stoffen uit elektrische en elektronische toestellen worden geweerd. De beslissing is een overwinning voor het lobbywerk van het Amerikaanse First Solar.
  • Foto First Solar De First Solar-fabriek in Frankfurt. Foto First Solar
Cadmium staat, samen met lood, kwik, hoogwaardig chroom en enkele vlamvertragers, al enkele jaren op de verboden lijst van de Europese Unie. De RoHS-richtlijn, kort voor Restriction of Hazardous Substances, wordt momenteel door de Europarlementsleden opgefrist en geactualiseerd. Aan het lijstje worden nieuwe chemische producten, waaronder enkele nanomaterialen, toegevoegd. Maar de politici namen het ogenblik ook te baat om uitzonderingsmaatregelen vast te leggen.
In sommige sectoren is het gebruik van giftige materialen niet uit te sluiten, luidt de redenering. Daarom worden de militaire sector, enkele industriële installaties en de sector van de hernieuwbare energie van de richtlijn uitgesloten. Maar binnen de groene-energiewerld bestaat onenigheid over het voorrecht dat ze zelf genieten.
Lees het volledige artikel op Apache.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.