Europa steunt migratiedebat

Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Dokters van de Wereld en acht andere projecten krijgen financiële steun van het Europees Programma voor Integratie en Migratie (Epim). In totaal gaat het om een bedrag van 2,2 miljoen euro. Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil het extra budget gebruiken om het publiek debat aan te zwengelen over de vrijheidsberoving van migranten die niet meer kunnen terugkeren. Het project van Dokters van de Wereld pleit voor een betere toegang tot gezondheidszorg voor mensen zonder papieren.

  • CC Giro555/Flickr Dokters van de wereld wil een Europees en nationaal beleid dat kan zorgen voor een adequate gezondheidszorg voor mensen zonder papieren. CC Giro555/Flickr

Epim werd opgericht in 2005 en is ondertussen al aan zijn derde editie toe (2012-2015). Voor deze editie deed het Programma begin dit jaar een oproep voor projecten die het Europees beleid of de nationale uitvoering ervan willen beïnvloeden. De projecten moesten asielaanvragers, mensen zonder papieren of de integratie en sociale inclusie van kwetsbare migranten behandelen. Er waren bijna tweehonderd inzendingen en zowel Vluchtelingenwerk Vlaanderen als Dokters van de Wereld waren bij de tien uitverkorenen.

De Koning Boudewijnstichting behoort samen met andere stichtingen van openbaar nut tot de koepel Epim. Samen hebben ze beslist welke organisaties in aanmerking kwamen voor extra steun. Volgens communicatieverantwoordelijke Josse Abrahams is het belangrijk om de problematiek omtrent migratie en integratie op Europees niveau te behandelen, vandaar de oproep voor projecten.

Verhalen naar buiten brengen

Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil de extra steun gebruiken om het debat aan te zwengelen over migranten die opgesloten worden, maar niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst. Het gaat om migranten die bijvoorbeeld uit conflictgebieden komen en geen andere mogelijkheden hebben dan in het gastland te blijven. Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil deze mensen een gezicht geven, hun verhalen naar buiten brengen en de gevolgen van detentie aantonen.

Het gaat dus om mensen die geen misdrijf gepleegd hebben, behalve het feit dat ze geen verblijfsdocumenten hebben. Toch worden zij opgesloten in instellingen en oude gevangenissen waar een streng regime heerst. Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil met deze nieuwe campagne beleidsmakers ervan overtuigen op zoek te gaan naar andere oplossingen dan detentie. ‘Detentie zou absoluut het laatste hulpmiddel moeten zijn’, aldus Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De campagne zal niet alleen in Vlaanderen plaatsvinden, maar ook in de partnerlanden van het project.

Toegang tot gezondheidszorg

Dokters van de Wereld heeft een project uitgewerkt over gelijke rechten en toegang tot gezondheidszorg voor mensen zonder papieren. Ze willen Europese en nationale beleidsmakers ervan overtuigen dat iedereen die leeft in de Europese Unie toegang zou moeten hebben tot gezondheidszorg. Concreet willen ze een verandering in het Europees beleid over mazelen, HIV, hepatitis en tuberculose, gezien deze aandoeningen onder het mandaat van de EU vallen.

Daarnaast willen ze pleiten voor een adequate gezondheidszorg voor mensen zonder papieren die een dergelijke gezondheidszorg niet kunnen verkrijgen in hun land van herkomst. ‘Terugsturen naar een land waar ze geen adequate zorg kunnen krijgen, leidt tot de ernstige verslechtering van hun gezondheid en, in bepaalde omstandigheden, dood’, zo staat in het projectvoorstel.

Epim zal de projecten de volgende drie jaar opvolgen en evalueren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.