Europa, word wakker!

Als Belgische en Europese burgers en net omwille van onze meervoudige identiteit voelden wij ons nauw betrokken bij de nieuwe spiraal van haat en bloedvergieten waarin Israeliërs en Palestijnen opnieuw werden meegesleurd.
Het belangrijkste is wat ons bindt : we hebben een gemeenschappelijk standpunt over de politieke voorwaarden die nodig zijn om uit de moorddadige impasse te geraken waarin Israeliërs en Palestijnen, Joden en Arabieren, kinderen van slachtoffers en slachtoffers, zij die bezitten en zij die have en goed hebben verloren, bezettende èn bezette burgers zich bevinden.
Wat ons bindt, is dat we een bijdrage willen leveren tot het doorbreken van de bloedige spiraal die de inwoners van deze streek meesleurt in een tragedie waarvan we de gevolgen maar amper kunnen inschatten.
Wat ons bindt, is dat we onze eigen politieke - zowel Belgische als Europese – leiders willen wijzen op hun verantwoordelijkheid. En deze verantwoordelijkheid is niet geringer dan die van de Israëlische en Palestijnse oorlogsvoerders in deze nieuwe tragische fase van het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Daarom hebben we besloten om onze krachten te bundelen en er op te wijzen dat alleen de naleving van een aantal gemeenschappelijke, universele en onaantastbare principes de toekomst van de Joden en de Arabieren van Israël en Palestina kunnen veiligstellen, zonder hierbij te raken aan de geschiedenis van elkeen, noch elke toekomstige verzoening in gevaar te brengen.
  • Door buitensporig wapengebruik zowel tegen militaire als burgerdoelen, door nutsvoorzieningen en woningen te vernietigen en door de humanitaire hulpverlening te belemmeren, maken de Israëlische strijdkrachten zich, in het licht van het internationaal recht en alle internationale overeenkomsten, schuldig aan oorlogsmisdaden, en dit ongeacht de legitieme en wettelijke plicht van elke Staat om de veiligheid van zijn burgers te waarborgen.
  • Door zonder onderscheid raketten af te vuren op zones in Israël waar burgers wonen, maken de Palestijnse gewapende organisaties zich, in het licht van het internationaal recht en alle internationale overeenkomsten, eveneens schuldig aan oorlogsmisdaden, en dit ongeacht de legitimiteit en wettelijkheid van elke strijd tegen een buitenlandse bezetting.
  • Door de kolonisatie in de sinds 1967 bezette gebieden uit te breiden (ondanks de opgangtrekking van een vredesproces 17 jaar geleden), maken de Israëlische regering en haar militair bewind in de Westbank zich in het licht van het internationale recht en alle internationale overeenkomsten.schuldig aan oorlogsmisdaden.

Door te herinneren aan deze basisbeginselen van het internationaal recht en de meest elementaire ethische principes, trappen we geenszins open deuren in.
In naam van exclusieve rechten of op basis van de overtuiging de enige waarheid in pacht te hebben, zijn er zowel onder de verdedigers van de joods-Israëlische nationale zaak als onder die van de palestijns-Arabische nationale zaak meer en meer mensen die geneigd zijn om de grenzen van het recht en die van de ethiek te verwarren.
 
We doen een oproep aan al onze Belgische en Europese politieke vertegenwoordigers, de enige waar wij redelijkerwijs impact op hebben, om zich in te zetten voor de vrede en de veiligheid in Israël en in Palestina.
We doen in het bijzonder een oproep aan alle actoren van het buitenlandse EU-beleid:
  • het Tsjechische Voorzitterschap van de EU en de Ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 landen die in de Raad van Ministers zetelen
  • de Hoge vertegenwoordiger van het gemeenschappelijk buitenland- en veiligheidsbeleid 
  • de Commissaris die binnen de Europese Commissie belast is met buitenlandse betrekkingen
  • en we verzoeken hen om het standpunt van de Europese Unie om zonder voorwaarde het statuut van bevoorrechte partner aan Israël toe te kennen, te herzien.

Tot slot verzoeken we alle internationale besluitvormers om hun verantwoordelijkheid op te nemen: de Verenigde Staten, de VN, Rusland en alle leiders van de Arabische Staten die in 2002 met eenheid van stemmen van de Lidstaten van de Liga van Arabische Staten een historisch vredesvoorstel hebben gedaan, een voorstel dat herhaald werd in 2007.
Wat kunnen ze doen ?
  • Eisen dat zowel het Israëlische offensief tegen de Gazastrook als het afvuren van Palestijnse raketten tegen Israël onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden stopgezet.
  • Opleggen dat de Israëlische afsluiting van de Gazastrook effectief wordt opgeheven. De enige slachtoffers hiervan zijn de Palestijnse burgers, die hierdoor volledig zijn overgeleverd aan de willekeur van gewapende groepen en misdadigers.
  • De vereiste diplomatische inspanningen leveren voor de creatie van een internationale interventiemacht.
  • Op basis van een systeem van vertrouwens- en veiligheidsmaatregelen alle politieke en militaire protagonisten verplichten rond de onderhandelingstafel te gaan zitten, en dit zonder enige uitzondering.
  • De terugkeer naar een vredesproces stimuleren dat gebaseerd is op het recht op zelfbeschikking van de Joden en de Arabieren van Israël en Palestina in het kader van twee pluralistische en democratische Staten, met inachtneming van het internationale recht en de VN-resoluties. Het Arabisch vredesinitiatief van 2002 is in die zin een waardevol element dat opnieuw in het centrum van het Palestijns-Israëlisch en het Arabisch-Israëlisch verzoeningsproces moet worden geplaatst.
  • Het project voor een handvest voor vrede en stabiliteit in het Middellandse-Zeegebied reactiveren. De Unie voor de Middellandse Zee kan dit op zich nemen.

Zonder de realisatie van al deze fundamentele voorwaarden zullen Israeliërs en Palestijnen, Joden en Arabieren, in een permanente en collectieve angst blijven leven van ontkenning, uitwijzing, ballingschap en verdwijning, met onoverzienbare gevolgen voor de regio en de rest van de wereld.
Teken de petitie op http://www.PetitionOnline.com/israpal

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.