Europarlementslid vraagt maatregelen tegen braindrain Afrikaanse artsen

De Europese Commissie moet een halt toeroepen aan de aanwerving van gezondheidswerkers uit zwart Afrika. Europa moet 20 in plaats van 6 procent van haar ontwikkelingsbudget besteden aan gezondheidszorg en opleiding en ijveren voor een wereldwijde code voor ethische rekrutering. Dat zegt Glenys Kinnock, een europarlementslid van de Britse Labour Partij naar aanleiding van Wereldgezondheidsdag.

Er zijn meer verpleegsters uit Malawi in Manchester dan in heel Malawi, en meer Ethiopische artsen in Chicago dan in Ethiopieé, zegt Kinnock. Kenia verloor vorig jaar 2.998 gediplomeerde verpleegsters aan andere landen, vooral aan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Het europarlementslid roept op tot aanmoedigingsmaatregelen om gezondheidswerkers in hun eigen land te houden. Volgens het huidige voorstel spendeert de EU de komende zeven jaar zes procent van haar budget voor ontwikkelingssamenwerking aan gezondheid en opleiding. Kinnock wil een resolutie voor het Europese parlement brengen om dat op te trekken tot minimaal twintig procent.

De rekrutering van medisch personeel en de aidsepidemie versterken de crisis van de al fragiele gezondheidssystemen in ontwikkelingslanden. Ondanks de zware gezondheidsproblemen, telt Afrika maar 0,6 procent van het geregistreerde medisch personeel ter wereld. Deze braindrain is een belangrijk obstakel voor goede gezondheidszorg in Afrika. Landen verliezen de verpleegsters met de beste opleiding en de meeste ervaring, zegt ze.

De lonen in Afrika doen stijgen tot niveaus vergelijkbaar met industrielanden is geen optie. Maar er moet wel meer geld naar het gezondheidssysteem gaan, en er zijn inspanningen nodig om de gezondheidszorg te decentraliseren en regionale ontwikkeling te ondersteunen, vindt Kinnock. We willen een moedige beslissing op Wereldgezondheidsdag dat de EU haar belofte nakomt om te strijden tegen ziekte in Afrika tegen te gaan. Ze verwijst naar de milleniumdoelstellingen, de acht internationale minima om de wereldarmoede terug te dringen die 189 staats- en regeringsleiders in 2000 ondertekenden.

Kinnock is bezorgd over de recente voorstellen van EU-commissaris Franco Frattini om selectieve arbeidsmigratie toe te laten voor onderzoekers, ingenieurs en artsen. Vorige maand kwam EU-commissaris voor justitie, vrijheid en veiligheid Franco Frattini met voorstellen voor de rekrutering van hooggekwalificeerde werknemers. Hij vroeg naar de instelling van een groene kaart voor onderzoekers, ingenieurs en artsen.

De Europese Raad (de bijeenkomst van de regeringsleiders van de 25 EU-lidstaten) moet ons zeggen welke actie ze onderneemt om te verzekeren dat de immigratiestrategieën van de EU-lidstaten niet contraproductief zijn, en belangrijke gezondheidswerkers afsnoepen van de armste landen ter wereld, zegt Kinnock. (ADR/MM)

Zie ook eerdere artikelen over dit thema

Jonge Keniaanse arts verdient nog geen 100 euro per maand
http://www.ipsnews.be/categorieen/internaf.asp?idnews=6952

Mozambikaanse verplegers nemen werk artsen over http://www.ipsnews.be/categorieen/internaf.asp?idnews=6940

Gezondheidszorg verkeert in wereldwijde crisis http://www.ipsnews.be/categorieen/internaf.asp?idnews=6938

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.