Europees Parlement tegen drastische vermindering pesticidengebruik

Het Europees Parlement is het gisteren (23 oktober) bij een stemming over het zogenaamde pesticidenpakket niet eens geworden over een drastische vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Nogal wat volksvertegenwoordigers willen dat onze landbouw binnen tien jaar nog maar half zoveel pesticiden gebruikt. Maar uiteindelijk werd er alleen een meerderheid gevonden voor een verbod of een verregaande vermindering in parken en sportzones.
Europa zet een kwart van de bestrijdingsmiddelen in de wereld in, al heeft het maar vier procent van de landbouwoppervlakte. Milieugroepen zeggen dat 40 procent van het fruit en de groenten die in de Europese Unie te koop zijn, besmet is met sporen van bestrijdingsmiddelen. Bij zowat vijf procent worden de wettelijke maximumnormen overschreden.
De Europese Unie wil een pesticidenrichtlijn uit 1991 actualiseren. De Europese Commissie stelde in juli al voor om het pesticidengebruik aan banden te leggen. Veel volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement waren blij met de voorstellen, zoals een gedeeltelijk verbod op sproeivluchten.
Maar het parlement stemde tegen zo’n verbod. Ook voor een verbod om dichter dan tien meter van waterkanten bestrijdingsmiddelen te gebruiken, haalde het niet. Het Europees Parlement wil wel dat het gebruik van pesticiden in parken en sportzones in de toekomst verboden wordt of drastisch beperkt. De plenaire zitting ging ook akkoord met een verbod op het gebruik van kankerverwekkende, mutagene en hormoonontregelende stoffen in pesticiden.
Begin deze week bleek dat nogal wat Europarlementariërs willen dat de Commissie veel verder gaat. In een officiële reactie op de ideeën van de Commissie stelde het Milieucomité van het Europees Parlement voor het pesticidengebruik met een kwart te verminderen binnen vijf jaar en met de helft binnen tien jaar.
“De Europeanen willen geen gif op hun bord”, zegt Hiltrud Breyer, een parlementslid van de Duitse Groenen die het standpunt voorbereidde. “We moeten de rode kaart tonen aan stoffen die kanker verwekken of anderen gevaarlijke substanties.”
Breyer vond ook dat er strengere maatregelen moesten komen om waterlopen te beschermen. Dat kon volgens haar door op minder dan 10 meter van beken en rivieren niet te sproeien. Ze kreeg bijval, maar andere parlementsleden steigerden. Voor een nat land als Nederland zouden de gevolgen rampzalig zijn, zei parlementslid Johannes Blokland. “Dat zou betekenen dat meer dan een derde van het akkerland niet kan worden behandeld.”
Geef de landen de mogelijkheid om zelf te beslissen hoe breed de bufferzone moet zijn, klonk een tussenvoorstel. Die richting wil ook Stavros Dimas uit, de Milieucommissaris van de EU.
Dimas vindt ook dat er beperkingen moeten komen op sproeivluchten. Maar ook daar moeten de lidstaten volgens hem kunnen rekenen op flexibiliteit.
Sommige Europarlementsleden geloven dat de pesticidensector de pen vasthoudt van de Europese beleidsmakers die nieuwe pesticidenwetten schrijven. Denemarken laat nu bijvoorbeeld honderd bestrijdingsmiddelen toe en wil dat aantal halveren. Maar een gemeenschappelijk beleid zal de beslissingsmacht naar Brussel verschuiven. Dan wordt het moeilijker voor Denemarken om de introductie van nieuwe pesticiden tegen te gaan.
Pesticiden hebben in het Europees Parlement duidelijk hun verdedigers. “Er is geen alternatief voor sproeivluchten in wijngebieden in Zuidoost-Europa”, zei de Duitse Christa Klass. Jim Allister, een volksvertegenwoordiger voor Noord-Ierland waarschuwde dat er meer onkruid op golfbanen zal verschijnen als de bestrijdingsmiddelen achter slot en grendel gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.