Europese crisis trekt Chinese investeerders aan

Verschillende handelsmissies uit Europa reisden in de afgelopen maanden naar Sjanghai, in een poging Chinese investeerders over te halen in hun verzwakte economieën te investeren.
Toen China in 2010 de World Expo in Sjanghai organiseerde als etalage voor zijn nieuwe openbare diplomatie, vermoedde het waarschijnlijk niet dat de tentoonstelling een magneet zou worden voor Europese bedrijven.
In mei bezocht een Belgische handelsmissie Sjanghai, in de hoop de Chinese autofabrikant Geely te interesseren voor een overname van Opel Antwerpen. Daarna volgde de Griekse minister van Economie Louka Katseli, die de Chinezen uitnodigde bedrijven op te zetten in zijn land. Eerder al spraken Roemenen met Chinese bankiers en investeerders om hen te interesseren voor industriële projecten.
“Als China in een eerder stadium geprobeerd zou hebben zo grootschalig in Griekenland te investeren, zouden de Griekse politiek en de bevolking geprotesteerd hebben. Maar de schuldencrisis heeft de situatie veranderd”, zegt Lu Feng, onderzoeker aan de Nationale School voor Ontwikkeling van de Universiteit van Beijing. “De crisis in Europa geeft Chinese investeerders zeker kansen.”

Griekse haven


Beijing reageerde snel en gedurfd. De Chinese vicepremier Zhang Dejiang tekende eerder deze maand tijdens een bezoek aan Athene veertien deals ter waarde van miljarden euro’s. Het investeringspakket, naar verluidt het grootste van China in Europa, zorgt ervoor dat Chinese bedrijven meerderheidsbelangen krijgen in belangrijke telecommunicatiebedrijven, de vastgoedsector en de scheepvaart.
Cosco, een groot Chinees scheepvaartbedrijf, gaat een nieuwe containeroverslag bouwen in de haven Piraeus, de grootste Griekse haven. Het bedrijf wil Piraeus laten groeien tot de belangrijkste regionale doorvoerhaven voor Chinese goederen.
 
“Dit is een strategische investering van onze kant en de schuldencrisis zal geen effect hebben op het project”, zei Wei Jiafu, voorzitter van Cosco tegen de krant 21st Century Business Herald.

Lage belasting


Aanvankelijke angst dat de Europese crisis protectionistische sentimenten zou aanwakkeren in sommige getroffen landen, bleek ongegrond. Griekenland is niet het enige Europese land dat zijn economie wil oppompen met Chinees geld. In Ierland wacht een project ter waarde van 50 miljoen op goedkeuring: het opzetten van Chinese fabrieken in Athlone, in het midden van Ierland.
Chinese investeerders kunnen op verschillende manier profiteren door zich te vestigen in Ierland. Een productiecentrum dat in de eurozone opereert, heeft geen last van de tarieven en quota’s die de Europese Unie oplegt aan Chinese importgoederen. Ook kunnen de Chinezen gebruik maken van een goede infrastructuur en hoeven ze weinig belasting te betalen.
Hoewel door de crisis in Europa de waarde van de euro is gedaald en Chinese export naar Europa dus duurder is geworden, zijn er enkele voordelen voor investeerders.
“De daling van de euro heeft de bedrijfskosten in Europa verlaagd en investeren is veel aantrekkelijker geworden voor Chinese bedrijven”, zegt Zhou Jizhong, hoogleraar aan de Financiële Universiteit van Sjanghai.
Voor de crisis waren de Chinese investeringen in Europa bescheiden. “China was bang dat het zakelijke klimaat te vijandig was en dat de uitgebreide regelgeving in de weg zou zitten”, zegt Duncan Freeman, onderzoeker aan het Institute of Contemporary China Studies in Brussel. “De Chinezen hebben enkele spectaculaire missers op hun naam staan, zoals de overname door TCL van het Franse elektronicabedrijf Thomson. Dat ging failliet.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.