Europese Volkspartij blijft grootste fractie

De Europese Volkspartij en Europese Democraten (EVP), waarin de Belgische partijen CD&V, CDH en N-VA zetelen, blijft de grootste fractie in het Europees Parlement, maar verliest zetels tegenover de vorige verkiezingen van 2004. De EVP heeft ondertussen al het voorzitterschap van de Europese Commissie opgeëist.
CD&V rijft 3 zetels binnen, N-VA één, waardoor Frieda Brepoels in het Europees Parlement kan zetelen.
De Sociaal-Democratische Fractie, waarin ondermeer sp.a en PS zetelen, boekt een groter verlies. De sp.a moet op basis van de uitslag van de Europese verkiezingen in ons land een zetel inleveren waardoor Anne Van Lancker uit het Europees Parlement verdwijnt.
De socialistische fractie heeft nog altijd meer zetels dan de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (met Open VLD en MR), dat naar 80 zetels zakt. Open VLD-lijsttrekker Guy Verhofstadt haalde meer dan een half miljoen voorkeursstemmen in Vlaanderen.
De Groenen/Vrije Europese Alliantie winnen, en springen van 41 naar 52 zetels in het Europees Parlement. Bart Staes van Groen! kan zijn zetel behouden bij de Groene fractie. Ook Derk Jan Eppink, lijsttrekker voor Lijst Dedecker, heeft nog op de valreep een zetel kunnen veiligstellen in het Europees Parlement.

Onafhankelijken


Bij de onafhankelijken, die van 28 naar 91 zetels gaan, vinden we de verkozenen van Vlaams Belang terug met twee zetels. Vlaams Belang krijgt er het gezelschap van de Nederlandse Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders, die vier zetels veroverde.
De opkomst voor deze Europese verkiezingen bereikte een nieuw dieptepunt: slechts 43% van de stemgerechtigden in Europa bracht een stem uit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.