Europol: Spanje en Frankrijk koplopers in terroristische aanslagen

In 2010 vonden in de Europese Unie 249 terroristische aanslagen plaats. Dat publiceerde de Europese politieorganisatie Europol in een rapport. Zeven mensen kwamen bij die aanslagen om.

Negen lidstaten van de Europese Unie hadden in 2010 te maken met terroristische aanslagen. Europol rekent onder de terroristische aanslagen ook alle mislukte en verijdelde pogingen. Frankrijk staat met 84 aanslagen tweede op de lijst. Spanje blijft met negentig de koploper, al daalde dat aantal al met de helft tegenover 2009. Ook het totaal aantal aanslagen in de EU daalde: van 316 in 2009 naar 249 in 2010. Naast de concrete plannen voor een terroristische daad, werden iets minder dan vijftig dreigementen naar verschillende Europese landen geuit. 611 personen werden gearresteerd op verdenking van terrorismegerelateerde misdaden, 307 aangeklaagd.

Geweld en propaganda

In haar rapport stelt Europol dat de extreemlinkse, anarchistische, terroristische en extremistische organisaties in 2010 gewelddadiger werden dan het jaar voordien. De separatistische bewegingen, met ETA voorop, zijn met 160 aanslagen het actiefst. Extreemlinkse en anarchistische bewegingen pleegden 45 aanslagen. Islamitische groepen pleegden drie aanslagen in 2010. Extreemrechts focuste zich het voorbije jaar vooral op propaganda. Door de economische recessie zijn extreme ideeën gemakkelijker te verspreiden en vooral jongeren radicaliseren sneller. Het professionalisme van extreemrechts bedreigt volgens Europol de EU. Vooral het internet zorgt dat gevaarlijke ideeën snel de wereld rond gaan.

Misdaad als geldbron

Het professionalisme van extreemrechts bedreigt de EU
Het belang van internet geldt niet alleen voor de extreemechtste vleugel, maar Europol stelt vast dat de digitale communicatie overal in belang blijft toenemen. Groeperingen die zich op één doel, zoals dierenrechten, toespitsen gaan zich steeds internationaler oriënteren. Ook islamitische en separatistische organisaties hebben vaker banden met het buitenland. Communiceren over de landgrens heen gaat veel gemakkelijker via internet. Een andere tendens is de groeiende band tussen georganiseerde misdaad en terrorisme. Bijvoorbeeld wapen- of drugshandel financiert een groot aantal terroristische bewegingen. Ook afpersing, vooral bij separatistische en nationalistische organisaties, brengt geld op.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.