Export kleine bedrijven moet armoede omlaag halen

Gedurende drie jaar krijgen meer dan 80.000 kleine en middelgrote plattelandsondernemers in Centraal-Amerika een bijzondere opleiding. Het moet hen makkelijker toegang bieden tot de internationale markten, een andere manier om de armoede in de regio te bestrijden.

Het opleidingsprogramma in Honduras, El Salvador, Nicaragua en Guatemala wordt gefinancierd door het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), een organisatie van de Verenigde Naties. Het initiatief ging in maart van start en zal 2 miljoen euro kosten.

De opleiding wil het administratief beheer, de productiviteit en de kennis van de internationale handel versterken, zegt Iván Buitrón, directeur van het programma. De ondernemers leren onder meer hoe “de producten de kwaliteit en kwantiteit kunnen bereiken die de markten vragen.”

Tussenpersonen bepalen de prijs

De problemen zijn zonneklaar. “We hebben problemen met de tussenpersonen omdat zij de prijs bepalen, en aangezien de vraag laag is moeten we ons daaraan aanpassen, ook al verliezen we er uiteindelijk bij”, zegt Alberto Ortiz, die leren riemen en tassen maakt in de Samayac-gemeenschap in het zuidelijke departement Suchitepéquez in Guatemala.

“We hebben geprobeerd een associatie op te zetten, maar we botsten daarbij op problemen en de overheidsinstellingen hebben ons niet meteen geholpen”, zegt hij. Daarom twijfelt hij er niet aan dat de opleiding een grote kans biedt voor zijn zaak, “vooral voor de commercialisering van het product.”

Lina Martínez is in Honduras zaakvoerder van Casabe O’Big Mama, producent van tortilla’s op basis van maniok. Ze zegt dat kleine en middelgrote bedrijven “niet het kapitaal, de productiecapaciteit en de technologie hebben om volume te genereren.”

Armoede

Het VN-programma heeft de ambitie de armoede-index in de vier landen te laten dalen. Volgens gegevens van de Wereldbank, gebaseerd op het nationale inkomen per persoon, staan Honduras, El Salvador, Nicaragua en Guatemala op de lijst van 56 landen met een laag gemiddeld inkomen (676 tot 2680 euro). 47 procent van de 5,7 miljoen Nicaraguanen bijvoorbeeld moet het stellen met minder dan 1,40 euro per dag.

Ondanks de grote armoede heeft Centraal-Amerika veel mogelijkheden, zegt Buitrón. “Er zijn veel kansen en de vraag naar producten uit de regio is groot maar om de producten sneller op de markt te krijgen ontbreekt een ondersteunend en stimulerend beleid.”

Werkgelegenheid

Volgens Yasmin Martínez van de Kamer van Koophandel en Industrie van El Salvador vormen de technologiekloof, de lage opleiding en het gebrek aan innovatie de belangrijkste problemen van de kleine en middelgrote ondernemingen in El Salvador, om dan nog te zwijgen van de afpersingspraktijken die de bedrijven de das omdoen.

Toch zijn deze bedrijven van essentieel belang voor de economie van het land, zegt  Martínez. In El Salvador vertegenwoordigen de meer dan 174.000 kleine en middelgrote ondernemingen 99,6 procent van het totale aantal ondernemingen. Ze creëren twee derde van werkgelegenheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.