"Extremisten in Gaza schuiven op naar Al Qaeda"

Twee bomaanslagen op internetcafés in Gaza vorige week herinneren eraan dat extremistische groepen in de kustregio wel eens sterker kunnen zijn dan Hamas, de gematigder organisatie die de scepter zwaait in de Gazastrook.
De aanslagen in Khan Yunis gingen vooraf aan een waarschuwing in een rapport van het Washington Institute for Near East Policy, dat deze week verschijnt. In dat rapport constateren de auteurs dat Palestijnse groepen lijken op te schuiven in de richting van Al Qaeda, het internationale islamistische netwerk dat oproept tot een wereldwijde heilige oorlog.
Persbureau Associated Press (AP) publiceerde al over het nog te verschijnen rapport van Matthew Levitt, een contraterrorisme- en veiligheidsexpert van het Washington Institute en Yoram Cohen, voormalig plaatsvervangend directeur van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Sjien Bet.
“Al Qaeda zal waarschijnlijk niet overtuigd zijn van het ideologische engagement van groepen als Jaish al-Islam”, zei Levitt. “Ook is Al Qaeda wellicht bezorgd over het overlevingsvermogen van dergelijke groepen en hun vatbaarheid voor infiltratie door de Israëlische inlichtingendiensten.” 

Vergelding


Er zijn verschillende groepen, inclusief Jaish al-Islam, Jaish al-Sunna en Jund Ansar Allah, actief in Gaza. Elke groep telt ongeveer tweehonderd tot driehonderd leden. Daarmee zijn ze klein, maar zeker niet ongevaarlijk.
In augustus vorig jaar vond de tot nu toe meest serieuze confrontatie tussen Hamas en een van de groepen plaats. Jund Ansar Allah riep de zuidelijke stad Rafah uit tot ‘islamitisch emiraat’ en bezette een plaatselijke moskee.
Bij schietpartij tussen Hamas-agenten en de gewapende militanten, die explosieven hadden aangebracht op strategische plaatsen in de moskee, vielen twintig doden. De meeste doden vielen onder de militanten.
 
Een week later, toen politieagenten van Hamas auto’s doorzochten bij versperringen in Gaza-stad, ontploften verschillende bommen bij overheidsgebouwen. Die aanslagen waren kennelijk bedoeld als vergelding voor de schietpartij in Rafah.

Onislamitisch


Voordat Hamas in juni 2007 de macht overnam in Gaza, vonden er een aantal ontvoeringen van westerlingen plaats, inclusief die van BBC-journalist Alan Johnston. Hamas wist hem later vrij te krijgen. De ontvoeringen zouden uitgevoerd zijn door clans uit Gaza die zich verwant voelen met Al Qaeda.
Sindsdien wist Hamas de veiligheid in de straten van Gaza grotendeels te garanderen. Wel waren er nu en dan aanvallen op cd/dvd-winkels, cafés, internetcafés, schoonheidssalons en door mannen geleide kapperszaken met vrouwelijke klanten. Deze zaken zijn in de ogen van de extremisten ‘onislamitisch’. Zij beweren dat Hamas de islamitische wet in Gaza niet strikt genoeg handhaaft en ze zijn ook tegen een bestand met Israël.
Israëlische veiligheidsdiensten beweren dat tientallen buitenlandse strijders en islamitische extremisten via smokkelroutes Gaza zijn binnengekomen. Daar zouden ze trainingen volgen als voorbereiding op een confrontatie met Israël. Veel van die strijders zouden uit Irak komen, waar de Amerikanen, nu ze hun operaties afbouwen, steeds minder een doelwit vormen voor opstandelingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.