Facebook-campagne tegen censuur

Negen europarlementsleden zijn een campagne gestart op Facebook om aandacht te trekken voor de groeiende censuur op het internet.
“Landen zoals Cuba, Wit-Rusland, Iran, Birma en de China zijn actief in het bestrijden van oppositie op het Internet”, schrijft europarlementslid Jules Maaten van de Nederlandse VVD op zijn website. Hij zoekt zoveel mogelijk leden op Facebook om de campagne te steunen.

De negen parlementsleden dienden vorig jaar ook al een wetsvoorstel in om vrijheid op het internet te garanderen. Die zogenaamde “Global Online Freedom Act” (EU GOFA) is gebaseerd op een gelijkaardige wetsvoorstel in de Verenigde Staten. Ze willen onder meer een zwarte lijst van landen die het internet censureren, standaarden voor Europese bedrijven die in die landen werkzaam zijn en software die toelaat om censuur te omzeilen.

“Technologiebedrijven moeten een open Internet bevorderen en de vrijheden die mensen online hebben beschermen”, zegt Maaten. “Vrijheid van meningsuiting moet de basis blijven van het internet, en mensenrechten moeten daarom ook online beschermd worden.”

Maaten voert zijn campagne samen met de Zweed Chistofer Fjellner en de Brit Edward McMillan-Scott van de EPP, de Portugees Paulo Casaca en de Griek Stavros Lambrinidis van de PSE, de Deense Karin Riis-Jørgensen en Finse Henrik Lax  van ALDE en de Oostenrijkse Eva Lichtenberger en de Duitser Frithjof Schmidt  van de Groenen. De campagne krijgt de steun van organisaties als Journalisten Zonder Grenzen, Freedom House, het Internationaal Persinstituut en Hivos.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.