FAQ: Piraten in Somalië

Hoeveel kapingen waren er in 2008, wat is de Golf van Aden en waar komen de piraten vandaan?

Hoeveel kapingen waren er al in 2008?

In 2008 zijn al 92 schepen aangevallen voor de kust van Somalië en in de Golf van Aden, dat zijn er drie keer zoveel als in 2007. 36 kapingen waren volgens het Piracy Reporting Centre succesvol. Meer dan 500 bemanningsleden werden dit jaar gegijzeld.

Wat is de Golf van Aden?

De Golf van Aden is één van de belangrijkste handelsroutes ter wereld en ligt tussen Jemen, Djibouti en Somalië. De Golf ligt in het verlengde van de Rode Zee en het Suezkanaal. Door de grote risico’s zien vele schepen zich reeds verplicht om via Kaap de Goede Hoop Europa en Amerika te bereiken, wat de transportkosten enorm de hoogte in jaagt.

Waar komen de piraten vandaan?

De meeste piraten komen uit Puntland (Somalië) waar de armoede het schrijnendst is.

Wie zijn de Somalische piraten?

Het International Maritime Bureau onderscheidt vier groepering: de Somali Marines, de National Volunteer Coast Guard, de Marka Group en de Puntland Group. De piraten van de Somali Marines staan onder bevel van warlord Abdi Mohammad Afweyne en zouden het best uitgerust zijn.

Sinds wanneer is piraterij er een probleem?

Piraterij vormt al sinds 1991 – het jaar waarin lokale krijgsheren dictator Mohamed Siad Barre omverwierpen – een serieus probleem in de Somalische wateren. Enkel in 2006, tijdens het zes maanden lange bestuur van de Unie van Islamitische Rechtbanken, verdwenen de zeerovers even van het toneel.

Hoeveel losgeld?

Uit een rapport van de Britse denktank Chatham House blijkt dat in totaal al 30 miljoen dollar aan losgeld werd betaald na kapingen.

Vanwaar de plotse aandacht?

Piraten hebben zaterdag de Sirius Star gekaapt, hun grootste buit ooit. Het gaat om een supertanker die geladen is met 2 miljoen vaten ruwe olie.

Waarom hindert piraterij de hulpverlening?

90% van de voedselhulp van het Wereld Voedselprogramma (WFP) aan Somalië wordt via schepen aangevoerd. Sinds de Canadese zeemacht in november 2007 besliste om de voedseltransporten te beschermen, werden geen schepen van het WFP meer gekaapt. Eind oktober liep het mandaat van de Canadese zeemacht af, sinds november beschermen Nederland en de NAVO de voedseltransporten.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.